неделя, 1 ноември 2009 г.

Първа помощ - за и против прийома на Селик

На вниманието на всички колеги в служби по трудова медицина провеждащи обучения по първа долекарска помощ и полева сортировка /триаж/ извършва се основна преоценка на ползването на прийома на Селик.

За всички останали малко обща култура: При оказването на първа помощ на терен, поставянето на ендотрахеална тръба /интубация/ на пострадали в безсъзнание може да се забави.

Докато на лежащите в болница и очакващи операция се забранява да се хранят и дори да пият вода още от вечерта преди операцията, то пострадалите на работното си място са закусили и дори обядвали преди инцидента.

Пълния стомах при загуба на съзнание е малък кошмар за екипите оказващи първа помощ.
Всяка възможност храна, стомашен или жлъчен сок да попадне в дихателните пътища и белия дроб може да доведе до аспирационна пневмония или респираторен дистрес синдром /РДС/.

И двете състояния сериозно удължават периода на възстановяване, затрудняват лечението и намаляват шансовете за оцеляване.

Поради тази причина в много държави ползването на прийома на Селик е задължително преди интубацията на пациента.

Какво представлява прийома на Селик?

Притискането с пръсти на трахеята под Адмовата ябълка към гръбнака при което езофага се затваря и препятства влизането на храна във дихателните пътища.

През последната година направени изследвания с ядрено-магнитен резонанс показват, че затварянето на езофага не е плътно и може да препятства влизането на храна, но не и на стомашни и жлъчни сокове.

При една трета от изследваните поради анатомичните им разлики притискането има много слаб ефект, но пък има сериозна възможност за увреда на самия ларинкс.

Поради горе посочените изследвания смятания до скоро за панацея прийом се превръща в поредния инструмент в ръцете на екипите оказващи първа помощ.

На екипите остава избора и критичната оценка на всяка ситуация - кога да се ползва прийома и кога не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар