сряда, 11 март 2009 г.

Трудова медицина - цени на услугите

В момента в страната има няколко фактора действащи в противоположна посока спрямо цените на услугите на службите по трудова медицина.

Факторите стремящи се да свалят цените надолу са - "икономическата криза", увереността на повечето работодатели, че са недосегаеми или "нас никога няма да ни проверят", дъмпинговата политика на служби склонни да вземат договори на всяка цена и да работят по-малко и от платеното им.

Факторите стремящи се да вдигнат цените нагоре са - малкия брой квалифицирани консултанти - както лекари, така и инженери, районите обслужвани от всяка служба са големи и повишават общите разходи и не на последно място засиления контрол от страна на инспекцията по труда.

Тъй като у нас не е прието да се прави ценообразуване спрямо разчетни разходи, а на принципа "Да договорим някаква цена, а после ще се сместим в нея." много често службите практически не изпълняват пълно или качествено задълженията си.

Факт е, че ако някоя служба сложи ценови праг на договор - фирмите с един, три или пет работещи ще плащат почти еднакво. Причината е, че повечето задължения на СТМ не се различават съществено при малък бизнес с няколко работещи.

От тук идва и проблема - службите не искат да работят с много малки фирми, защото времето, което трябва да отделят за тях е равно на това което отделят за средно големи фирми. А заплащането се различава съществено.
В същото време малките фирми едновременно имат нужда от услугите на СТМ и не искат да плащат толкова колкото по-големите фирми.

Привидно нерешим проблем.

Истината е, че проблема е в манталитета на хората - всеки да се спасява поединично. Повечето работодатели познават колегите и конкурентите си в района около тях. Повечето знаят, че на конкурентите и колегите им също им трябва спешно добра СТМ и то на по-ниска цена. Особено в момента.

Решението е сдружаване на хората със еднакъв бизнес.
Дали обединението ще бъде сериозно или неформално, временно или дълготрайно, дали ще даде и други облаги или ще бъде само с цел получаване на по-добра единична цена няма съществено значение.

Никоя служба няма да откаже договор с обединение на няколко работодатели. Подобен договор е по-лесен за обслужване, дава сериозно "присъствие" в даден сектор и при качествена работа - сериозни поддръжници и дълготрайна положителна реклама от страна на доволните работодатели.

16 коментара:

  1. Докторе нали знаеш че наште хора няма да се навият да се съберат даже в една кръчма па камо ли да си помагат.
    То приказката - Ке си запаля къщата да изгори на Вуте плевнико. не напразно е измислена в България.
    Квато и далавера да има няма да се съберат.
    Само глоби и наказания могат да ги принудят.

    ОтговорИзтриване
  2. Това общо взето е и моята мисъл - потенциалните глоби и "далаверата" от по-ниска цена могат да ги принудят да се обединят. И съответно да поискат пакетна цена на услуга - много по-ниска от тази която ще получат по отделно.

    ОтговорИзтриване
  3. Ами то общо взето само така тия най-дребите - търговци, занаятчии, майстори разни могат да влязат в ред. Иначе не знам кога ще се случи.
    То криза дали има или няма не знам, ама всички затягат колана.

    ОтговорИзтриване
  4. Ние с теб обърнахме коментарите на чат ...
    Пуснал съм модериране и не мога да смогна да ти отговарям и да ти пускам коментарите в същото време.
    А затягането на колана всички го усещаме.
    Ще кажа нещо което съм се молил да не ми се налага, но - Дано затягането не е за сметка на елементарната безопасност във фирмите и да се разминем без масови жертви от някоя авария в следващите една две години. Надявам се големите фирми да не спестяват точно от мерки за безопасност.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз работя в "голяма" фирма. Чак от безопасност не спестяваме, но всеки гледа да мине по-евтино - ръкавици с ниско качество, еднократни маски, ботуши дето се нацепват на втория месец.
    Ти ако не знаеш как е.

    ОтговорИзтриване
  6. Това пак е от некадърно финансово управление...
    Никой не смята годишен бюджет - 6 чифта скапани ботуши за година
    излизат задължително по-скъпо от един чифт над средното качество, който ако не го срежеш или пробиеш ще държи поне година и половина.
    Рукавиците - дори и хубавите се късат най-често от скапан амбалаж или осенъци.
    И двете причини са пак от спестяване - евтин амбалаж и стари машини или некачестена работа при рязането.

    ОтговорИзтриване
  7. нормално ли е договор със служба по трудова медицина да ми струва по 60 лв на работник

    ОтговорИзтриване
  8. Ако сте строителна фирма - малко е.
    Ако са включени повечко профилактични прегледи е нормална цена.
    Ако са само консултантски услуги и оценка на риска - ми се струва висока.
    Но ако ми кажете за какво става дума - обект, тип индустрия и т.н. на е-мейла, ще ви дам примерна цена на която аз бих работил за вас.

    ОтговорИзтриване
  9. ама нали профилактичните прегледи не можело вече службата по трудова медицина да ги прави?

    ОтговорИзтриване
  10. Службата не може. Ако службата е свързана със определен медицински център - центърът може да ги прави - с отделен договор и отделно плащане.
    Ако са ви предложили цена 2в1 - трудова медицина + прегледи от подизпълнител, единственият въпрос остава колко и какви прегледи и изследвани има в пакета.

    ОтговорИзтриване
  11. Не е само цената въпрос на избор. Не забравяй политическото покровителство и този на отделни инспектори от ИТ. Минава пича през шивашката фирма и казва: "Ще ви идват на проверка, а утре ще мине Еди Кой си, за да сключите договор за СТМ и данямате проблеми".

    ОтговорИзтриване
  12. За да започнем от началото - системата от комунизма беше - двама инспектори - единия от ГИТ, другия от ХЕИ обикалят и глобяват. Всеки завод си има инженер по ОТ и лекар/фелдшер, сестра/ да му следи работите.

    Идва "демокрацията" и "нашите" хора стават капиталисти, но са тъпи и мързеливи и трябва да им дадем пари "на ръка" че иначе гладни ще умрат.

    Как да стане обаче легално?

    Правим казионни СТМ-и. Даваме им по един куфар пари да направят 20 офиса в цялата страна, лаборатория за 100 000 лв и т.н.
    После те "печелят" поръчките във всички държавни монополисти. Поръчките са огромни и парите почичат от нашите джобове през монополиста и СТМ-а в партийната каса.
    После работата влиза в някакви релси. Разни дребни играчи подбиват цените и искат да работят.

    Да ама не! Големите обществени поръчки пак са от типа - СТМ-а да има 20 офиса в страната, лаборатория за 100 000 лв. и балдъзата на изпълнителния директор да се казва.... ;-)

    ОтговорИзтриване
  13. Каква цена бихте ми дали вие за новооткрит салон за красота за 1 година?

    ОтговорИзтриване
  14. Колко хора работят и къде се намирате?
    Сградата нова ли е?
    Помещението ваша собственост или под наем?

    ОтговорИзтриване
  15. A AKO NE RABOTIA S MA6INI PAK LI TRIABVA DA SKLU4A DOGOVOR

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте! Бих искал да попитам за цена "на пълен пакет" услуга за малък бижутерски магазин (10кв.м.) един продавач консултант. От Варна съм. stefanow@abv.bg

    ОтговорИзтриване