понеделник, 23 март 2009 г.

Част 2 - оглед на работните места

Tъй като огледа и снимането са две страни на един и същ процес и протичат успоредно всичко казано от тук нататък ще се отнася и за двете дейности.

Подготовка за огледа.

Какво ни трябва?
План на терена, помещението, обекта или машината. Предварителното знание ни дава възможност да не губим излишно време в опознаване на обекта при огледа като ни дава и база за сравнение между проекта и реалността – разликите могат да бъдат огромни и да са от съществено значение за безопасността.

Изправна техника – фотоапарат и/или камера, със заредени или нови батерии, резервни батерии и достатъчно носители на информация – ленти, дискове, карти памет.

Предварително подготвена бланка за протоколиране на огледа и достатъчно листове.

На обекти с определени опасности – независимо от нормативното задължение на работодателя да ви осигури облекло и ЛПС според опасностите – бъдете подготвени за изненади – работно облекло, манта, обувки със вложки в бомбето и ходилото, каска, очила, антифони и други според обектите които обслужвате са задължителна част от товара в багажника на служебния Ви автомобил като експерт по здраве и безопасност.


Как да започнем?

Правилния начин е отвън – навътре, от общото – към частното, от голямото – към малкото и от всичко това на малки стъпки с постепенно задълбочаване и документиране на всеки етап.

Започнете още от оградата.

Ограничаването на обекта и достъпа до него е съществена част от сигурността – как се контролира достъпа, какъв е пропускателния режим, може ли всеки да влезе и да излезе по всяко време? Как се държи охраната с вас? А на второто ви посещение? Кога спират да ви проверяват?
Как са разграничени потоците от хора и автомобили? Как се ограничава достъпа на автомобили?
Това са само насоки, но те могат да разкрият много за стила на работа във обекта.

Когато оглеждате обект – терен, сграда или помещение – огледът започва от място достатъчно отдалечено от него за да виждате целия обект и КОМУНИКАЦИЯТА му с околните обекти – пътища, тръби, кабели, стълбове, дървета и други обекти.

С приближаването до него виждаме подробности от външната му страна, като все още можем да го обхванем целия с поглед /или с камера/.
Това ни дава състоянието му като цяло.
Тук е момента да обходите обекта от всички страни – запазвайки разстоянието до него.

Криминолозите препоръчват движението в концентрични кръгове или в постепенно стесняваща се спирала. Във всеки един момент оглеждайте обекта, терена около него и комуникациите му с околните обекти.

Едно предупреждение – не се движете докато гледате отдалечени обекти. Спрете на място огледайте, направете снимки и продължете напред.
Не искате да се спънете, да пропаднете или да се ударите в някой стълб или стена, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар