четвъртък, 26 март 2009 г.

Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ

Съгласно промените в законодателството от края на 2008 година декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ вече ще се подава ЕЖЕГОДНО до 30.04.
Въпреки, че новата форма на декларацията все още не е утвърдена, в Инспекцията по труда без проблем приемат декларации по стария образец.
Декларацията попълнена съгласно указанията в нея трябва да бъде внесена в Инспекцията по труда в чийто район се намира фирмата Ви.

Ако нямате Ревизионна книга или имате, но не е заверена в Инспекцията по труда същата се представя заедно с декларацията за заверка.
Ревизионна книга може да бъде закупена от ведомствените книжарници.

Напомняме на всички свои клиенти и колеги за наближаващия краен срок - 30.04.2009 г.

18 коментара:

  1. Забравил съм кога я подавахме последно тази декларация. Май беше през 2004 или по-рано.
    И сега какво? Всяка година - декларация.

    ОтговорИзтриване
  2. Кой трябва да попълва тази декларация? Това не е ли задължение на службата,която ни обслужва?

    ОтговорИзтриване
  3. Ако говорим за задължения - задължението е на работодателя.
    Естествено не е проблем за службата Ви да събере декларациите и книгите на свойте клиенти - стига да не са няколко стотин ;-) и да намали опашката в инспекцията.
    За книгите няма как да стане, но декларациите се говори, че някой ден ще се подават по електронен път. Естествено със съответната идентификация.

    ОтговорИзтриване
  4. А какви предприети мерки за осигуряване на БЗУТ могат да се посочат? Освен договор със СТМ, инструктажи, прегледи?

    ОтговорИзтриване
  5. Ами точно в момента ПАК се чакат новата наредба и новите декларации, които не са ясни като форма - така че, ако искате по-добре изчакайте още малко с подаването.
    На въпроса - освен посочените от вас - система за качество, вътрешно фирмена организация по безопасност и охрана, квалификация на работещите, обучения по първа долекарска помощ, тренировки по пожарна и аварийна безопасност, контрол на факторите на работна среда, безопасно съхраняване и изхвърляне на отпадъците, мерки и програми за борба със стреса и промоция на здравето на работното място и т.н.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм козметичка и ме интересува дали трябва да подавам такава декларация и ревизионна книга?

    ОтговорИзтриване
  7. Ако сте подали декларацията навремето когато сте започнали работа - сега не е необходимо.
    Ако не сте - подайте декларация по стария образец.

    Когато излезе новия образец ще се подава всяка година до 30.04.

    Книга трябва да имате при всички положения.
    Тя се заверява в Инспекцията по труда само веднаж.

    ОтговорИзтриване
  8. ами искам да попитам и аз нещичко,нова сам и изобщо не сам знаела че трябва да подавам такава делкларация,очакватлиме някакви санкжии.А ревизионнна книга имам!

    ОтговорИзтриване
  9. В момента няма санкции за неподадена декларация - чакат да излезе новата форма.

    ОтговорИзтриване
  10. Излезе ли вече нова форма на декларацията?

    ОтговорИзтриване
  11. Ами все още няма Наредба. Има проект - декларацията е около 17 страници А4. Ще може да се подава по електронен път - не е ясно как казват по имейл или на специален сайт в готова форма. И в двата случая ще се подава само подписана с електронен подпис.
    Понеже не всеки от вас има такъв, и понеже тия 17 страници на голяма част от клиентите ми само аз мога да попълня данните, мисля да взема пълномощно от всички и да ги пусна с моя подпис.

    ОтговорИзтриване
  12. Значи сам казвате, че данните в тези 17 страници могат да се попълнят само от Вас /за клиентите ви/, а същевременно твърдите, че не било задължение на трудовата медицина, а на работодателя да подаде въпросната декларация. Последно на кого е задължение на компетентно лице /трудовата медицина/ да попълни правилно дакларацията или на работодателя - да я попълни от сорта - онче бонче?

    ОтговорИзтриване
  13. Всеки работодател, който си следи сам всичко във фирмата или има собствен специалист по БЗР ще се оправи сам.

    За останалите - някой трябва да събере данните, да попълни декларацията, да се нареди на опашката в ОИТ /или да я пусне онлайн с електронен подпис/.

    Аз предлагам на клиентите си да им пусна декларациите, защото така или иначе вече съм събрал повечето от данните, имам електронен подпис и софтуера, който имам ще я попълни почти автоматично...

    Просто услуга.

    ОтговорИзтриване
  14. Работя като библиотекар.До сега не е подавана такава декларация,трябва ли и Народните читалища да го правят?Никой до сега не ни е информирал за това.

    ОтговорИзтриване
  15. Предполагам че читалището Ви е регистрирано понякакъв начин като юридическо лице.
    Хората работещи в него срещу заплащане имат някакви трудови договори. Работодателя посочен в договора/читалището, библиотеката, общината и т.н./трябва да подаде декларация до 30.юни тази година.
    От 2011 ще се подава ежегодно до 30 април.
    Срока е удължен до Юни само за тази година.

    ОтговорИзтриване
  16. АКО В ФИРМАТА РАБОТИМ САМО ДВАМАТА C САПРУГАТА МИ ТРЯБВА ЛИ ДА ПОДАВАМЕ ДЕКЛАРЦИЯ ОБР 15

    ОтговорИзтриване
  17. Ако фирмата няма работници, а управителя/собственик на фирмата/ се осигурява като самоосигуряващо лице трябва ли да подава тази декларация обр.15

    ОтговорИзтриване
  18. Декларацията е за 2009 година. Ако и тогава положението е било същото - няма да подавате. Ако сте имали работник или съдружник - трябва да подадете.

    ОтговорИзтриване