По празниците имаше множеството тежки отравяния с домашен алкохол с високо съдържание на метилов алкохол /метанол/. Метил е паразит в черния дроб, в ракията няма.
Българинът няма да спре да си "вари" домашна ракия и да се трови системно с нея.
Нищо не мога да направя за този проблем.
Друг проблем е, че ако искате да определите точното количество метанол в домашната ракия, ще трябва да потърсите специализирана лаборатория и да си платите.
Знам, че и това няма да направите.
Това което мога да ви дам са - няколко прости теста за наличие на метилов алкохол:
Първи начин:
Изсипете малко алкохол в метална капачка и го запалете.
- Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен и НИСЪК син пламък.
- Ако има метилов алкохол ще гори със силен жълт пламък.
- Ако има наличие на Олово в ракията – червен пламък.
Втори начин:
Сложете едно-две зрънца Калиев перманганат в капачките с алкохола и тогава го подпалете.
- Ако се появи остра неприятна миризма /на формалин/ - има метанол.
Трети начин:
Вземете парче меден тел или жица дебела около 1 мм. Навийте единия край на спирала и го нагрейте на газовия котлон или на огъня до малиново червено. Потопете бързо нагрятия тел в капачката с алкохол:
- Метиловия алкохол дава ОСТРА И НЕПРИЯТНА миризма на формалдехид.
- Чистият етилов алкохол дава миризма на ацеталдехид - МИРИЗМА НА ПЛОДОВЕ.
Разбира се това са тестове за взета и подарена ракия.
Когато варите вашата - не слагайте развалени и вкиснати плодове, махайте костилките, сложете сода преди да сипете джибрата в казана, варете бавно и оставете кацата/бидона с ракия открит за поне 20 дни преди да я сложите в дамаджана или бъчва.
И консумирайте с мярка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар