вторник, 14 юли 2009 г.

Взривоопасни прахове

Взривоопасните прахове са печално известни на всяка служба по трудова медицина и всеки отдел по здраве и безопасност при работа. Когато в едно "обикновено" производство където по принцип "няма нищо запалимо и експлозивно" има наличие на достатъчно прах суспендиран във въздуха опасността вече е налице.

Прах от дърво, захар, брашно, въглища, метали, лекарства, пестициди, гума, пластмаси, бои и текстилни прахове са обичайните заподозрени.

Праха всъщност не избухва като обичайните експлозивни материали. Когато достатъчно като количество прах от частици с достатъчно фин размер е суспендиран във въздуха всеки открит пламък, искра или достатъчно нагрята повърхност дава начало на лавинообразна верижна реакция на запалване и овъгляване на частиците в облака прах.

При този процес се отделя достатъчно топлина и газове за нищожен период от време, което създава взривна вълна способна да разруши оборудване, сгради и да нарани и убие множество хора.

Не всички застрашени разбират напълно опасността. Подценява се както количествата прах във въздуха, така и опасността от неправилно почистване на подовете и повърхностите - например със сгъстен въздух. След достатъчно дълго време без инциденти се неглижира и стандартната пожарна безопасност.

Една добра статия по въпроса има тук.

И няколко добри филмчета:

Една експлозия на забавен кадър:







2 коментара:

  1. Хора,завършвам следващата година и искам да правя за дипломна работа стенд за определяне взривната опасност на праховете така че моля ако някои знае кои евро норми или БДС на които трябва да отговаря стенда да ги посочи,,,,,,,благодяря предварително

    ОтговорИзтриване
  2. За стентове и други експериментални установки - питай някой млад пожарникар...
    Ако не намериш - обади се и ще ударя едно рамо.

    ОтговорИзтриване