вторник, 26 май 2009 г.

Промивка на очите.

Много хора - работодатели, работещи и приятели ми задават въпроси свързани с промивката на очите при различни инциденти.

Основното правило е очите да се промиват с вода в голямо количество.
Какво означава това?

Очите е най-добре да се промиват със стерилен физиологичен разтвор. Съхраняването му, достъпа до него и цената за единица обем обаче го правят подходящ повече за лекарските кабинети отколкото за предприятията.

В предприятията, в които има висок риск от попадане на различни вещества в окото се поставят т.нар. "фонтанчета за промивка на очите". Те осигуряват достатъчно "мека" струя вода при натискане на педал. Целата е мръсните ръце да не встъпват в контакт с очите или с фонтанчето.

Под "голямо количество" се разбира поне няколко литра течност при използване на банки с физиологичен разтвор или поне 5 минути промивка при използване на фонтанчета.

Забележете, че и в двата случая става въпрос за промивка с течаща струя. Мигането в чашка за промивка или в шепа не осигурява достатъчно почистване при попадане на химически вещества в окото.
За да се осигури бързо и достатъчно разреждане на попадналите химикали в окото е необходимо бърза промяна на течността и осигуряване на достатъчно количество течност/вода/.

Друг основен момент е струята попадаща в окото при промивката да е достатъчно мека - т.е. ако се излива физиологичен разтвор или вода - струята да е тънка и да пада в окото от един - два сантиметра. Очите са чувствителни органи и при грубо наливане рискуваме да ги увредим допълнително.

Често ме питат за ползата от неутрализирането на попадналите в окото химикали, особено ако става въпрос за силни киселини ( сярна, азотна, солна, мравчена и др. ) или силни основи (калиева, натриева и др.).

Отговорът е, че от неутрализацията може да имате само вреда.

Причините са няколко:
- при реакцията неутрализация се отделя много топлина - тя също уврежда окото.
- при всяка неутрализация се образуват соли - те също увреждат окото.
- разтворите за неутрализаци също са киселини и основи.
- при съхранението на разтворите за неутрализация в тях могат да се получат различни съединения, утайки, кристали и други, които също могат да увредят окото.


Основното правило остава - промивката на очите да се прави с голямо количество чиста питейна вода.

3 коментара:

  1. То тва с химикалите ясно ами ако влезе нещо друго?
    Я стружка, я пясък?

    ОтговорИзтриване
  2. има ли в някое предприятие подобни фонтанчета,защото аз за първи път чувам за нещо такова?
    ...предполагам,че след промивката веднага трябва да се потърси помощ от очен лекар?
    -има ли някаква статистика за ползата от подобна промивка?

    ОтговорИзтриване
  3. Ами ако е вкъщи, къде да търся физиологични разтвори?

    ОтговорИзтриване