понеделник, 16 ноември 2009 г.

Промяната в наредбата за предварителни и периодични медицински прегледи пак няма да се случи...

Наредба № 3 от 28.02.1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците - печално известна на всеки лекар по трудова медицина, експерт по БЗР, работодател и счетоводител май ще издържи поне до 23 си рожден ден.


Пусната с ПМС - никога не минала през народното /тогава/ събрание, с приложения публикувани само в месечния бюлетин на МНЗ до регионалните болници и поликлиники, тази наредба е поредното социалистическо недоносче, предназначено да върши всичко по калъп и да точи пари от държавната икономика към държавните поликлиники (тогава).


Две години по-късно режимът пада и икономиката става частна, частни стават и болниците и клиниките.


Наредбата обаче оцелява. Нито върши някаква работа, нито я отменят.


Изследванията написани в апокрифните приложения към нея са толкова остарели и безсмислени, че никой не ги споменава дори. Когато се споменава изобщо нещо то е видовете специалисти и периодичността на прегледите.


Много удобно, но или се спазва цялата наредба или не се спазва изобщо. Не може - тази част ми отърва - ще я спазвам, тази не ми върши работа - няма да спазвам наредбата.


Кога някой в парламента ще се сети и за тази глупост и поне ще я ремонтира.






2 коментара:

  1. Нали уж в графика за тази година е заложено да се случи Събитието - нова наредба за периодичните прегледи? И за трудоустрояване, и за декларацията, и за оптичните лъчения...А то време не остана...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами има посланици за назначаване, едни пари за вземане, нагласяне на наши хора - кой има време за законодателство?

    ОтговорИзтриване