четвъртък, 19 ноември 2009 г.

За физическото възпитание и спорта.

Едно цяло поколение израства без никаква физическа подготовка, неразвита мускулатура и дробове, и слаба имунна система.

Вдигането на тежести и чаши с ракия колкото и да е чудно за много от "децата" не е достатъчно.

Способността на организма да понася физическо натоварване да осигурява достатъчно кислород на мозъка и достатъчно енергия на тялото силно зависи от функционалните възможности на белия дроб и тренирането на мускулатурата.

Някога "физическото" беше задължително и трябваше да си сакат или син на партиен секретар за да се измъкнеш без покриване на нормативите.

Почти всики биваха записвани на:
- лека атлетика;
- хандбал;
- волейбол;
- баскетбол;
- тенис;
- всички други спортове за които се сетите.

Момичетата освен горните имаха балет, спортни или народни танци и други за които не мога вече да си спомня.

Дали е било по-зле?

Има едно изследване наречено Функционално Изследване на Дишането (накратко ФИД).
За разлика от обикновената спирометрия - която мери само дихателни обеми, ФИД дава зависимости между обем и скорост на вдишване и издишване.

Апаратите някога бяха огромни, сега има и портативни.

Нормалната графика чертана от компютъра за обем/скорост при вдишване и издишване има различен размер и форма в зависимост от:
- възраст
- телесна маса
- ръст
- пол
- раса
- и други
като всички тези параметри се вкарват в апарата ПРЕДИ изследването.
На база на огромната световна статистика компютъра изчислява ВАШАТА нормална графика.
След това на база на поне 3 максимално добри опитаапаратът усреднява резултата ви и го сравнява с вашата ИЗЧИСЛЕНА норма.

Ако я доближавате максимално ви дава 100%.

Няма да ви казвам за промяната на графиката при белодробни заболявания, такива на ларинкса и ефекта на цигарите или праха.

Ще ви говоря за друго.

Когато видиш резултат 130 или 150 % или си сгрешил при въвеждане на параметрите или човека пред теб е бивш спортист.

Ако видиш резултат 60 - 80 % или си сгрешил при въвеждането или човека пред теб е млад, никога нищо не тренирал, без детство "на село", т.е. без физически труд в ранна възраст и е пушач с поне 1/2 кутия цигари на ден за последните 3 години.

Тук идва и една друга група - 50-60 годишни мъже и жени занимаващи се основно с физически труд, пушещи 1-2 кутии цигари на ден за последните 20-40 години и с резултат 95-105% ......

Всички от последната група без изключение са се занимавали активно със спорт още от деца, физическия труд и тогава им е бил основно занимание и обикновено са прекратили активните си занимания със спорт още около 2о годишна възраст.

Тогава са спряли просто защото не са били достатъчно добри за да станат професионални спортисти и шампиони, и е трябвало да работят за да си хранят семейството.

Развитието на костната ни система обикновено приключва около 20-21 годишна възраст. Ако до тогава дробовете ни не са развити достатъчно, после и 20 години да блъскаме в залата - няма да се развият повече.

Интересното е, че статичните спортове като вдигане на тежести не влияят толкова положително на развитието на тялото и дробовете колкото спортовете свързани с бягане и скачане.

Дали на родителите ще им дойде акъла в главата или ни очаква поредната реколта от "юноши бледни"?

1 коментар:

  1. Наскоро минавах покрай двора на едно училище. Децата,които бяха в час по физическо възпитание седяха по оградите,слушаха музика,правеха всичко друго но не и това,което би трябвало да вършат в този час. Никой не беше със спортен екип,девойките бяха с високи обувки. За съжаление всичко което казвате е истина.

    ОтговорИзтриване