четвъртък, 12 ноември 2009 г.

Свински грип 2009 H1N1 - мерки на работното място.

Като лекар по трудова медицина не мога да подмина паниката насаждана от медиите и тоталната липса на елементарен здрав разум в целокупното българско население.

Да - има такъв грипен вирус. Има толкова много грипни и парагрипни вируси, че имената на всички животни няма да стигнат за да им дадем прякори.

Поради кръстосания имунитет обаче хората не са податливи на повечето от тях. Какво е кръстосан имунитет? Ако си бил заразен с един тип, имаш имунитет към всички сходни на него. Можеш да преболедуваш и по-леко заразяването с малко по различните видове.

Много променените вируси обаче могат да те съборят и на легло. След това обаче ще имаш имунитет и към тях.

Всяка година грипът убива много хора - много възрастни, тежко болни, недоносени деца, хора на имуносупресори, болни от СПИН и т.н. Все хора със много слаб или увреден имунитет.

Какви мерки можем да вземем на работното място за ограничаване на разпространението на вирусите?

Ето няколко прости, но напълно логични стъпки срещу ВСЯКА въздушно-капкова инфекция, не само срещу свинския грип:

1. Нека болните да си останат в къщи! И без това няма да свършат много работа.

2. Мийте си редовно ръцете и спазвайте елементарна култура при кихане и кашляне - ползвайте кърпичка или поне се прикривайте с ръка. И после я измийте...

3. Почиствайте редовно работното си място. Прахът да се забърсва всекидневно. Проветрявайте работните помещения неколкократно през деня.

4. Направете си ежегодната ваксинация!

5. Сведете до минимум ненужния личен контакт между работещите и между работещите и клиентите.

6. Освободете превантивно хората с висок риск - бременни, хронично болни и др. Ако могат да вършат нещо от дома си - добре, ако не могат поне не ги застрашавайте за няколко долара в повече.

7. Ако има болен, но "незаменим" работник, който няма как да освободите веднага - накарайте го да носи хирургическа маска. И нека си я сложи както трябва - да покрива и носа, и устата му. Ако други хора трябва да работят в непосредствена близост до него - да не се правят на много корави - да си сложат маски и те.

Сигурно има още поне 20 страхотни и елементарни противоепидемични мерки, но тях ще ми ги кажете вие. Пък и да не ставаме параноици, а?

1 коментар:

  1. Докторе ти пак закла... прасето с тоя пост ;-)
    И верно - елементарна култура ни липсва и тва ни ебава майката.

    ОтговорИзтриване