вторник, 27 октомври 2009 г.

Тоалетни, отходни места и санитарни помещения


Изграждането на подходящи санитарни помещения във всяко място където работят хора е отговорна задача, чието претупване може да коства много пари и нерви в последствие.

Първо има изисквания за броя на отходните места /клекала, тоалетни чинии и писоари/спрямо броя на жените и мъжете, броя на душовете при по-мръсните производства, броя на умивалниците.

Изискванията не са променяни от години, но така или иначе не са официални, не са стандарт и трудно могат да бъдат намерени.

Въпросът за избора на подходящ тип тоалетни зависи от много фактори.

За съжаление на всички протестиращи срещу "турската тоалетна" - клекалото си остава най-доброто за обществени места и тоалетни във фирми с много работещи.

Защо?

1. Няма подвижни части. Няма какво да се счупи.
2. Почиства се много лесно. Поддръжката е бърза и лесна.
3. Няма физически контакт с ползващия го. Няма риск от контактни инфекции.
4. Позата при ползване е най-физиологичната. Намалява риска от запек и хемороиди.
5. Има клекала изработени от неръждаема стомана. За разлика от металните и керамични те не се изтриват, надраскват и т.н.
6. Задръстват се много по-трудно дори и със санитарни материали.

Тоалетните чинии са много хубави за дома и офиса, за тоалетни ползвани от малки групи хора и за всички стари хора и инвалиди.

Когато става въпрос за възрастни хора и инвалиди помещението трябва да се оборудва и с дръжки и други средства за поддържане и хващане.

Когато говорим за разликите между мъжките и дамските тоалетни - основното трябва да е наличието на много писоари или на общ писоар в мъжката и съответстващ брой отходни места в дамската тоалетна.

Изискване за всяко работно място с над 20 жени е да има "стая за личната хигиена на жените", но наредбата е от 1987 година и май никой не е чувал за нея, освен лекарите по трудова медицина и никой не я спазва.

Да не забравяме и наличието на топла вода в умивалниците - нещо което е немислимо да липсва в третото хилядолетие от новата ера, но е лукс за повечето предприятия. Сметките за ток са тези които убиват доброто желание на всички.

Решение дават мощните проточни бойлери на ток и природен газ. Те имат добро КПД и нулева консумация когато не се ползват.

Газовите проточни бойлери у нас са най-често немски и са подходящи само за метан. Пропан - бутанът дава много сажди /изгарянето е непълно/ и бързо затлачва медната или бронзова серпентина.

Подовете и стените е най-добре да се покрият с керамични или други плочки - отново за лесно почистване и дезинфекция.

Вентилацията, проветряването и отоплението на помещенията е също много важен въпрос - една ледена тоалетна със тоалетни чинии, може да доведе до хроничен запек повечето деца и възрастни.

Не е за пренебрегване и опасността от най-честия начин за избягване на контакта със мръсната тоалетна чиния от много хора - стъпването върху нея.

Като лекар твърдя, че най-бруталното нарязване което съм виждал е от строшена тоалетна чиния след качване върху нея.

Керамичните парчета са едно от най-острите неща познати на човечеството. Не случайно Киосера прави керамични ножове и ги продава на баснословни цени.

Като извод един безплатен съвет - при следващия основен ремонт или изграждане на обществен обект - сложете клекала във всички тоалетни освен тази за инвалиди.
Сигурен съм, че ще Ви излезе много по-евтино както на момента, така и в дългосрочен аспект. Не забравяйте и японската тоалетна - същата като нашето клекало, но сядат на обратно.









2 коментара:

  1. Много интересна статия. На почти всички обществени места тоалетните са с тоалетни чинии,което автоматично ме кара да се откажа от използването им.Принуждавам се физиологичните нужди да ги върша у дома,но това както знаем не е никак полезно,особено за хората с болни бъбреци.Затова аз също съм на мнение ,че тоалетните с клекала са по-удачни. Вариант е да има и от двата типа.

    ОтговорИзтриване
  2. Тоалетните чинии на обществени места трябва да се забранят категорично - освен тези за инвалиди разбира се. Още не мога да проумея кой би предпочелда седне на седалка ползвана от хиляди хора, какви ли не, предтова да ползва клекало.

    ОтговорИзтриване