четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Трудова медицина в съвременния офис.

Една огромна част от съвременната работна сила е заета на работа в офис.

Делът на работещите в селското стопанство, минната индустрия, строителството, тежката и леката промишленост бавно се стопява за сметка на услугите, търговията, туризма и нематериалния сектор.

Ако не забравяме постоянно разрастващата се държавна администрация - делът на работещите в офис непрекъснато нараства.

За какво им е на тези хора служба по трудова медицина? ще кажете вие - Това е лека работа, на закрито, в хубави и чисти офиси, дълги почивки и кафе паузи, безплатен достъп до Интернет, без нощни смени и извънредни дежурства.

За по-голямата част от горните условия ще бъдете напълно прави.

Но всяка уважаваща себе си служба по трудова медицина има не малко работа във всеки един офис.

Първо имаме множество компютри и офис техника. Електробезопасността не трябва да се пренебрегва. Лоша инсталация, стара техника, повредени или не стандартни разклонители могат да доведат както до електро травма, така и до пожар.
Инструкциите и инструктирането на хората са не по малко важни. Техниката се смята за нещо ежедневно и безопасно и всеки пети е "майстор", но кутиите на компютрите на трябва да се отварят при включено захранване, нали?

Второ - хората в офисите боледуват не по-малко от всички останали. Независимо дали си в офис или в комбайна на полето когато станеш на определена възраст обикновено имаш проблеми с кръвното налягане, сърцето, оросяването на мозъка, ставите, стомаха, хемороиди и всякакви други дребни заболявания.
Независимо къде работиш има и генетично обусловени заболявания като диабет и заболявания на щитовидната жлеза, онкозаболявания и тежки съдови инциденти - инсулти и инфаркти.
Това че работиш в офис не те прави по-малко податлив на психични заболявания, пристрастявания от всякакъв вид/алкохол, наркотици, хазарт, промискуитет/ и депресия.

Трето - обучението по първа долекарска помощ, на качествена първа долекарска помощ - с КПР, превръзки, кръвоспиране, транспорт на тежко пострадали не трябва да се пренебрегва. "За какво им е на тях ПДП?" Да в офис сграда няма как да стане тежка индустрилална авария.

Или има начин?

Не забравяйте, че в повечето предприятия администрацията е в двора на завода. Около заводите се разраснаха индустриални квартали с големи офис сгради. Е половината са празни, но другата половина не са.
И остава проблема с пожарите. Пожар във висока сграда построена през последните 5 години. Само си представете - всички безсмислени противопожарни мерки, СКЪПИ противопожарни мерки, които строителя си е спестил.
А след това идват природните бедствия.
Земетресение докато работиш на полето е едно, на 12 етаж на вече описаната сграда с перфектно противоземетръсно строителство е друго.

Както забелязвате - работа има предостатъчно, стига да има кой да я върши.

3 коментара:

  1. А бе то като ни тресне метеорита дали си в мината под земята или на 105 етаж все ще се мре.
    То всъщност под земята ако се вярва на американските филми май е в пъти по-добре ;-))))

    ОтговорИзтриване
  2. Когато говоря за земетресения, нямам предвид такива от 8 и по-висока степен.
    Първо са редки, после разрушенията са масови и страшни и за тях и добра национална програма и организация няма да помогнат много.
    Имам предвид - паднали предмети и мебели
    откъртена мазилка на таван, паднали тръби на вентилацията, скъсани инсталации, пропаднали стълбища и други подобни и чести последствия.
    За ефекта им върху работещите може да се направи нещо и да се организира адекватна първа долекарска помощ и евакуация.

    ОтговорИзтриване
  3. Реално погледнато повечето хора, които работят е намират в някакво офиси и е добре да знаят важните правила,които са свързани именно с тяхната безопасност.Статията ви е страхотна дано да ни пишете често и през новата година.Според мен тези хора,които работят в офиси дори боледуват много повече понеже един ако се разболее или кихне, то за секунди вирусите ще достигнат всички които са в даденото затворено помещение.Всеки един е податлив на различни заболявания и трябва да се грижи за себе си.

    ОтговорИзтриване