вторник, 20 октомври 2009 г.

Лаптоп със стереоскопична 3D картина.


Днес голямата новина е, че компанията ACER пуска първия сериен лаптоп със стереоскопична картина.

АСУС и другите конкуренти са по петите им.

На всички, които очакваха точно това от 21-ви век или от третото хилядолетие - за мислещите още по-наедро - Честито!!!

За професионално изкривените като мен - клиентите на ми ще си имат още поводи за оплакания - мигрена, бърза умора, влошаване на зрението......

Защо?

Обявената от ACER технология е базирана на различна поляризация на двата образа и очила с поляризиращи стъкла. Технологията не е супер нова - всички които са ходили на 3D кино я познават от близо.

Какви са плюсовете?
- очилата са пасивни и евтини.
- хардуера не е скъп.
- технологията е изпитана.

Минусите са ясни на всеки от вас който е бил на 3D кино...

Образите за лявото и дясно око са с различна поляризация.
Всяко око вижда само предназчения за него образ благодарение на стъклото на стерео очилата:

- всяко накланяне на главата настрани размазва образа
- обикновено диоптричните ви очила не се побират под стрео очилата.
- подробностите винаги са леко размазани.
- след един час в киното главата задължително Ви боли...

Един от законите на Мърфи за трудовата медицина е, че всяка новост води до нови проблеми, а решението на новите проблеми води със себе си още проблеми.

3 коментара:

  1. Здравейте,
    Надявам се Вие да можете да ми обясните:
    Преди дни заведох дъщеря си на 3D кино за да гледаме пороловутия филм Аватар. Аз нося диоптрични очила с голям градус астигматизъм и на двете очи. Едва успчх да остана до края на прожекцията и то само заради детето си застото нчмаше как да го оставя в салона без надзор да догледа филма. необяснимо за мен получих страхотно вестибуларно нарушение зави ми се свят и почна да ми се повръща през повечето от времето се наложи да гледам надолу или да стоя със затворени очи за да мога да остана в залата.
    След прожекцията в по лека степен имах същите оплаквания близо ден и половина след това. Оказва се, че аз имам проблем с посещението на 3D кино Тъй като не намерих друга информация по този въпрос Ви моля ако имате необходимата информация да я споделите може би тя ще е полезна и за някой друг освен мен! Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно е да имате и някакво латентно вестибуларно нарушение. Един по обстоен преглед при невролог или отоневролог ще даде отговор на този въпрос.

    Другото обяснение е много по-просто - при астигматизъм на двете очи с голям градус отклонение и на двете, шанса поляризацията на очилата за 3D да съвпадне с отклонението в образите от астигматизма е практически нулев.

    Т.е. вашите очи напразно са се опитвали да слеят силно изкривените двойни образи в една ясна триизмерна картина.

    Това упражнение напряга всички очни мускули и води до неприятно главоболие.
    Отделно постоянното размазване на образа в центровете на стереоскопично/триизмерно/ зрение в мозъка ви влияе брутално на вестибуларния апарат - от там и световъртежа. Гаденето също е следствие от дразненето на вестибуларния апарат.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте отново!
    Много ви благодаря за отговора, който ме навежда на мисълта, че триизмерното кино просто не е за мен. Поне опитах а относно консултация с отоневролог - да явно се налага, тъй като понякога имам проблем и като пасажер в кола нямам проблем само и единствено когато аз шофирам. Още веднъж Ви благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване