събота, 9 януари 2016 г.

Тестове за метилов алкохол



По празниците имаше множеството тежки отравяния с домашен алкохол с високо съдържание на метилов алкохол /метанол/. Метил е паразит в черния дроб, в ракията няма.

Българинът няма да спре да си "вари" домашна ракия и да се трови системно с нея.

Нищо не мога да направя за този проблем.

Друг проблем е, че ако искате да определите точното количество метанол в домашната ракия, ще трябва да потърсите специализирана лаборатория и да си платите.

Знам, че и това няма да направите.


Това което мога да ви дам са - няколко прости теста за наличие на метилов алкохол:

Първи начин:
Изсипете малко алкохол в метална капачка и го запалете.

- Ако е етилов алкохол – той ще гори с равномерен и НИСЪК син пламък.

- Ако има метилов алкохол ще гори със силен жълт пламък.

- Ако има наличие на Олово в ракията – червен пламък.

Втори начин:
Сложете едно-две зрънца Калиев перманганат в капачките с алкохола и тогава го подпалете.

- Ако се появи остра неприятна миризма /на формалин/ - има метанол.

Трети начин:

Вземете парче меден тел или жица дебела около 1 мм. Навийте единия край на спирала и го нагрейте на газовия котлон или на огъня до малиново червено. Потопете бързо нагрятия тел в капачката с алкохол:

- Метиловия алкохол дава ОСТРА И НЕПРИЯТНА миризма на формалдехид.

- Чистият етилов алкохол дава миризма на ацеталдехид - МИРИЗМА НА ПЛОДОВЕ.

Разбира се това са тестове за взета и подарена ракия.

Когато варите вашата - не слагайте развалени и вкиснати плодове, махайте костилките, сложете сода преди да сипете джибрата в казана, варете бавно и оставете кацата/бидона с ракия открит за поне 20 дни преди да я сложите в дамаджана или бъчва.

И консумирайте с мярка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар