сряда, 28 октомври 2015 г.

Подхлъзване и падане в студения сезон


Всеки лекар по трудова медицина и всички ортопеди са наясно, че повечето травми причинени от подхлъзване и падане през студения сезон не се случват на работното място.

На работното място обикновено условията се контролират, обувките са специални/дори и евтините варианти/, пътеките се чистят, осоляват/опесачават и т.н.

За да стигнеш до работното място обаче трябва да прекосиш калните поляни около блока, разклатените плочки до спирката, мокрите или заледени мраморни плочи и стъпала по площадите и още хиляди изненади в градската среда.

Много от хората избират да направят това придвижване до и от работното си място с "новите" си дрехи и обувки.

За хроничните студови поражения причинени от гъзарските модни парцалки можем да отделим цяла отделна статия, но днес ще говорим за обувките.

Повечето зимни обувки и ботушки имат изненадващо твърди и гладки подметки.

Предполагам, че дизайнерите, от които моделите са откраднати, са ги предвидили за хора от т.нар. 1%. Хората, които излизат с тях директно в отопления си закрит гараж, качват се на затоплената си скъпа кола и слизат в закрития паркинг на офиса.

На всички останали им трябват подметки с грайфер. За предпочитане е грайферът да е комбиниран с подходящ материал. Дори "древният" вече "Вибрам" остава пластичен през най-студените дни и осигурява сцепление дори върху мокър мрамор.

Повечето евтини подметки обаче са направени от смърдяща на газ рециклирана гума някъде в КНР и въпреки че копират някои от най-добрите грайфери за зимни обувки, всъщност се втвърдяват още на +5 С и сцеплението им на мокър бетон, асфалт, камък става близко до нула.

Не мисля, че много хора ще си сменят модерните обувки и ботуши със туристически такива, но модерните трекинг и "градски" варианти на зимните обувки са леки, красиви и също толкова скъпи колкото "дизайнерските" ви зимни ботушки.

Една тежка травма на глезена може да остави последствия за цял живот, но дори да оздравее по всички правила може да означава 3 месеца в гипс. Доста неприятно изживяване което може да бъде спестено с един чифт хубави обувки.

Пък и винаги може да си сложите новите обувки като влезете в офиса нали?


Няма коментари:

Публикуване на коментар