четвъртък, 30 юни 2011 г.

Лични предпазни средства за защита на очите

Всеки от нас лекарите по трудова медицина, специалистите по безопасност на труда и останалите заети в осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд знае, че най-страшните инциденти и трудови злополуки са тези свързани със нараняване или загубата на око.

Може и да не мислите така, но дори ампутацията на крак или пръсти на ръката, ще промени живота Ви и способността Ви да работите и да се грижите за себе си в незначителна степен.

В сравнение със загубата на зрението Ви разбира се.

И докато за една тежка ампутация трябва да се случат например - тежък инцидент, земетръс, груба грешка по време на работа и така на татък, то за да загубите окото си е достатъчна една частица (стружка например) с размер по-малък от 1 мм летяща с голяма скорост.

Дори не е нужно да е от вашата машина - може и да е от тази на колегата ви пред вас.

И това е по-добрия вариант за вас.

Ако в окото ви влезе стружка - значи е метална, обикновено може да се вади с магнит, нагряла се е при обработката, значи е влязла в окото ви почти стерилна.

Т.е. частица, която се вижда, може да се извади сравнително лесно и в повечето случаи ще се разминете без инфекция.

Има и по-лоши варианти - прозрачни материали като стъкло и плексиглас, се вадят трудно, защото не се виждат в прозрачната тъкан на очната ви ябълка.

Химическите препарати причиняват изгаряния, които често се и инфектират.

Биологични течности и материали, като кръв, костни частици, козина и др. могат да бъдат заразени или замърсени с безкрайно много различни причинители на болести - хепатит В и С, ХИВ, или могат да ви причинят локална инфекция в окото, която да не е по-малко опасна.

Нагряти материали - пръски разтопен метал, стъкло и други които попадат в окото горещи причиняват и коагулация на белтъка на прозрачните среди на окото Ви.

Представете си разликата между суров яйчен белтък и този на сварено яйце. Според вас през кой се вижда по-добре?

Дали мога да изброя още примери, кой от кой по-страшни? Мога разбира се.

Всеки студент по медицина може да го направи.
Снимките в учебника по Очни болести са особено "приятни" за гледане.

Независимо дали имате диоптър или не, дали ползвате очила или контактни лещи е сигурно, че има подходящи защитни очила точно за вас и за вашата професия или дейност.

Стъкла със скоростен индекс на защита до 190 м/секунда, комбинирани със защита срещу екстремни температури, UV и заваръчни филтри, устойчиви срещу запотяване и т.н.

Комбинациите са много.

Цената на запазеното Ви зрение започва от десет лева за чифт очила с базова защита и регулируеми рамки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар