четвъртък, 3 март 2022 г.

ГОТОВНОСТ ЗА БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ



Във всекидневната ми работа при  обученията, които провеждаме Подготовка за бедствия и аварии, непрекъснато изникват въпроси от участниците за тяхната ЛИЧНА подготовка и какво могат да направят за семейството си. 

Ситуацията е много лоша. Има море от информация по въпроса - книги, сайтове и форуми.
В същото време гражданите знаят и умеят много малко, а подготовката им е нулева. 
Селяните от друга страна - оцеляват всеки ден и знаят много, но не са подготвени да напуснат дома си и да се евакуират за кратко време.

Държавните институции и местната власт са напълно незаинтересовани за информирането, подготовката и бързото известяване на застрашените.

Въпрос - как мога да получа на минутата SMS, че са ми "заскобили" колата с номера и сумата, но никой не се сеща да ми пусне един, че се очаква ГРАДУШКА  за да взема и да я сложа в гаража?

Като оставим тези въпроси на страна да минем на същността - какво мога да направя аз за себе си и семейството си? Мога да се подготвя за НАЙ-ЛОШОТО. Така ако дойде по-малко зло ще съм добре подготвен за него. 

Какво означава "най-лошото"? Това са катастрофални събития - световна война, катастрофални природни бедствия, епидемия. Проблемът с тези събития е, че вземат огромен брой жертви на момента и почти всяка лична и обществена подготовка се оказва куха и смешна.

Много от наръчниците за оцеляване ви обясняват как да оцелеете в джунглата или пустинята, но не ви казват как да оцелеете в Европа, в град, пренаселен с други оцеляващи, в началото на 21 век със всички придобивки които имате. И които можете да загубите със прекъсването на един електрически или газов далекопровод.

Нека да поговорим за всички останали.
Локални събития: наводнение, горски пожар, индустриална авария и други които могат да ни принудят да бягаме от мястото на което се намираме, да спасяваме семейството си и имуществото си и да се евакуираме от дома си.

Национални събития: икономическа катастрофа, безредици, гражданска война, воина в съседна държава и други които могат да ни принудят да се окопаем в дома си или да се преместим в друго по-малко застрашено жилище.

Всичко това е свързано с няколко нива на подготовка - трябва да можем да се измъкнем от мястото на което сме, да стигнем до дома си или друго безопасно място, да оцелеем известно време без външна помощ. 

Тук публикувам статия на един американски автор (Bunyak), преведена и променена с негово съгласие. Можете да пропуснете частта с оръжието във всеки етап. Статията е писана за общество в което оръжията са 8 пъти повече от населението.

Тя дава една най-обща представа какво да имаме във себе си, около нас и във дома си, ако очакваме или има някаква конкретна заплаха. 

Изброените неща не са панацея, оцеляването ви зависи от много фактори, които ще разгледаме в други статии. 

Изброеното по-долу е добро начало за всеки и отправна точка за планиране, подготовка и трениране.

ЧЕТИРИ СТЕПЕННА ГОТОВНОСТ


Когато се изправим пред предстоящо или вече настъпващо бедствие, авария, война идва въпросът:
-    да се евакуираме
или
-    да останем там, където сме.
 

Няма еднозначен отговор - всичко зависи от:
•    извънредната ситуация
•    колко бързо се развива ситуацията
•    къде живеем
•    какво е ниво ни на подготовка
•    какво е нивото на подготовка на нашето семейство и дом

Нивата на готовност за оцеляване са както следва:

НИВО ЕДНО: Всичко, което можете да носите ежедневно (24/7) в ДЖОБОВЕТЕ си.

По принцип, ако имате панталони, трябва да имате тези неща с вас.

НИВО ДВЕ: Това е вашата ръчна ЧАНТА/ дамска чанта/ ученическа чанта. 

 Трябва да бъде непрекъснато с вас или на една ръка разстояние 24/7.  Носите я с вас на работа, в магазина, в кафето и т.н. Ако прекрачите прага на дома ви, тя трябва да бъде с вас.

НИВО ТРИ: Това е вашият тридневен комплект. Това все още е ЛИЧЕН преносим багаж.

 Най-добре голяма удобна раница. Тя трябва да е достъпна/готова в рамките на 15 минути.
Трябва да имате най-малкото по една за всеки член на семейството. Ако имате средства само за една, така да бъде. В крайна сметка обаче е добре да имате една за дома, една за автомобила и ако имате място за съхранение – една на работа/училище.

НИВО ЧЕТИРИ: Това е мястото със запасите ви за дългосрочна или трайна евакуация/ окопаване. Вашият дом – вашата крепост!
Това са запаси от дълготрайни храни и чиста вода и всички тежки и обемисти запаси от първа необходимост за оцеляване на вас и вашето семейство. Трябва ви склад или голям автомобил/каравана. Не забравяйте да подготвите и автомобила. Подходящи гуми, вериги, пълен резервоар и редовно техническо обслужване.
Винаги на място първо готвим дома си за убежище. Едва след това, ако има място за евакуация извън вашето населено място подготвяте и него – вила, селска къща и т.н.

В зависимост от бедствието/аварията може да не бъдете в състояние се евакуирате.
От друга страна, може да бъдете принудени да се евакуирате или дори да бягате.

Преди да продължим един изключително важен съвет. Развийте и усъвършенствайте знанията, способностите и уменията си за оцеляване. Те ще ви служат по добре от каквото и да е оборудване.

Голямо количество от знания и умения, с минимално количество от инструменти ще пази вас и вашето семейство живи много по-дълго от огромно количество техника и инструменти в комбинация с минимално количество знания и умения.

Всеки от вас познава някой, който има най-новият, най-скъп ... (каквото и да е), но няма представа как да го използва. Това го прави глупак. Не бъди глупак...

При създаване на степените са взети под внимание основите за оцеляване: 

подслон, вода, огън, храна, светлина и самозащита.

В случай на бедствена ситуация или война, да защитиш себе си, семейството си, дома си, запасите и собствеността си може да бъде от първостепенна важност. 

Изкарайте курс по самоотбрана и стрелба.

Ние всички обикновено се намираме далеч от дома през целия ден. В случай на необходимост първите три нива ще ви дадат възможност да се евакуирате/да се доберете до четвъртото ниво – вашия дом или другото ви убежище.

Следва списък на инструменти и запаси по нива. Това в никакъв случай не е върховният списък на всичко необходимо. Това е, което влиза в повечето комплекти. Този списък се основава на моя набор от умения и нуждите на семейството ми. Чувствайте се свободни да добавяте или махате щом почувствате необходимост.

Исках да кондензирам много информация в една статия и в общи линии да ви подсетя за всичко онова, което ще ви потрябва. Искам да направите ваши собствени комплекти. Също така да ви покажа, че всички равнища са възможни. Те ще отнемат известно време, енергия и пари, но всеки може да ги направи.

Няма да изпадам в подробности относно марки, производители, цени и т.н. Преценете сами, но не забравяйте - повечето пъти получавате това за което плащате. И по-добре с две, отколкото без нито едно.

Отварям една скоба – купете си хубави обувки. Удобни, здрави и качествени обувки. 
Ако не можете да ходите от болка, ако паднете и си счупите глезена, ако не можете да бягате с тях, да газите във вода и сняг – не мисля, че ще оцелеете.

1.    НИВО ЕДНО: В ДЖОБОВЕТЕ

1.1.    Нож / Инструменти
1.1.1.    Качествен сгъваем нож. Това не е оръжие, а инструмент. По ваш избор, но да е остър. По-вероятно е да се порежете с тъп нож.
1.1.2.    Качествен мулти-инструмент. Според хобито и уменията ви. На рибаря едни, на ел.техника други.
1.1.3.    Шперцове*. Ако можеш да ги ползваш, може и да ти потрябват.
1.1.4.    Малък компас. Може и вграден в нещо. За да знаете общата посока, ако е необходимо.
1.1.5.    Молив и бележник.
1.1.6.    Малка свирка за оцеляване.
1.1.7.    Голяма памучна кърпа.
1.1.8.    Компактна отварачка за  консерви. Може и вградена в нещо – нож, комбо инструмент.
1.2.    Мобилен телефон. Всеки има мобилен телефон така или иначе. Дръжте го зареден.
1.3.    Въженце/Паракорд. Има много компактни начини да се носят - гривни, ключодържатели, колани.
1.4.    Огън – изберете си едно.
1.4.1.    Малка запалка.
1.4.2.    Магнезиево огниво, Огниво с прахан
1.4.3.    Водоустойчив кибрит.
1.5.    Огнестрелно оръжие, друго далекобойно оръжие.*Ако сте от малцината в БГ с лично оръжие – носете го. Но и тренирайте с него - коленичил, седнал, в легнало положение, прав, на разстояние от един метър до 25 метра.
1.6.    Осветление.
1.6.1.    Малко фенерче.
1.6.2.    LED писалка/ключодържател и т.н. Дори със слаби батерии светят с дни.
1.7.    USB памет. Съхранете копия на всички важни лични документи и друга полезна информация.  Криптирайте я в случай, че попадне в неподходящи ръце. Сложете на файловете по-невзрачни имена. Запаметете поне следните:
1.7.1.    Лични карти
1.7.2.    Шофьорска книжка
1.7.3.    Удостоверение за брак/Раждане
1.7.4.    Застрахователни полици
1.7.5.    Талон на колата.
1.7.6.    Здравни книжки/ имунизации
1.7.7.    Последни банкови извлечения
1.7.8.    Акции/ Облигации
1.7.9.    Нотариални актове
Друг вариант е онлайн място за съхранение на файлове. Има много места в Интернет за съхранение на файлове на отдалечен сървър.

Не носете всичко това на един ключодържател или в един джоб на яке. 
Ако загубите ключовете си или якето ще загубите много ваши джаджи едновремено.

2.    НИВО ДВЕ: РЪЧЕН БАГАЖ
Съдържа почти всичко от първо ниво, само че по-голямо и по-добро.  

2.1.    Нож / Инструменти
2.1.1.    Качествен „цял“ нож.
2.1.2.    Качествен мулти-инструмент. По-голям и различен от първия за да го допълва. Да има поне права и кръстата отвертка
2.1.3.    Малка щанга/лост
2.1.4.    По-надежден компас/GPS/карта. Сложете на смартфона най-актуалните карти на страната. Ако сте в голям град – актуална пътна карта в чантата.
2.1.5.    Моливи/Писалки и хартия.
2.1.6.    По-сериозна отварачка за консерви
2.2.    Мобилен телефон / Комуникации
2.2.1.    Зарядно за мрежата и зарядно за кола. Адаптери.
2.2.2.    Аварийно зарядно на батерии.
2.2.3.    Карта за телефонни автомати/жетони.
2.2.4.    Някакъв радиоприемник, телефон с радио евентуално
2.3.    Въжета/крепежи
2.3.1.    Поне 10 метра въже/паракорд. Оплетените заемат по-малко място.
2.3.2.    Стабилно тиксо и изолирбанд.
2.3.3.    Някаква медна тел.
2.3.4.    Качествени кабелни връзки. Различни размери.
2.3.5.    Няколко малки карабинери
2.4.    Огън
2.4.1.    Друга евтина запалка.
2.4.2.    Повече кибрит.
2.4.3.    По-голямо огниво и повече прахан.
2.5.    Огнестрелно оръжие. Колкото повече – толкова повече. Препоръчително е да включите оръжия във вашата Чанта за оцеляване, само ако ситуацията го диктува, и само ако сте правилно обучени в използването им.
2.6.    Първа помощ
2.6.1.    Базова аптечка: Кръвоспиращи. Права хирургична ножица, левкопласт, марли. Болкоуспокоителни, антипиретици, антиацид и т.н. Малка бутилка дезинфектант. Бебешки кърпички.
2.7.    Други важни конкретно за вас неща:
2.7.1.    Очила, слухови апарати,ченета.
2.7.2.    Инсулин, Епипен при тежки алергии, Инхалатори за астма.
2.7.3.    Слънчеви очила.
2.7.4.    Резервни ключове за вашия дом и автомобил.
2.7.5.    Дамски превръзки/памперси
2.8.    Храна –
2.8.1.    Поне няколко енергийни блокчета. Ядки, Стафиди.
2.8.2.    Някои си носят  лиофилизирана храна.
2.8.3.    Кафе - разтворимо, чай. (Преварената вода е стерилна, но гадна на вкус)
2.9.    Осветление
2.9.1.    Хубав LED челник. Можете да използвате челник като фенерче, не можете да използвате фенерче като челник.
2.9.2.    Допълнителни батерии. Нека цялата ви електроника да е с един и същ размер на батерията – ААА или АА. Тези два вида ги има навсякъде, леки са и не заемат място.
2.9.3.    Някои хора носят химически  луминесцентни пръчки. Единствено предимство – работят под вода с часове.
2.10.    Подслон – дрехите са първото ви ниво на защита.
2.10.1.    Лек дъждобран/Добро яке с мембрана.
2.10.2.    Екстремни одеяла
2.10.3.    Няколко здрави торби за боклук
2.11.    Вода
2.11.1.    Малък метален термос
2.11.2.    Малък сгъваем контейнер за вода или полиетиленови торбички.
2.11.3.    Таблетки за химично пречистване на вода, или филтрираща сламка, или малко шишенце с белина, или йодна тинктура в комплект с няколко стандартни филтри за кафе.
2.12.    Тиксо - ролка широко здраво тиксо. 

 Може да се използва за укрепване, за спешна медицинска помощ, за ремонти на заслони, палатки, спални чували, обувки, дъждобрани; Почти всичко, което може да се сетите, но трябва да използвате качествено тиксо. За да тествате тиксото, опитайте да го скъсате -  ако се къса лесно, заменете го с по-качествено.
 

Имайте предвид, че ЧАНТАТА не е за дълго оцеляване.
Можете да изкарате няколко дни навън с нея, но това не е нейното основно предназначение.  
Всички нива са предназначени да ви помогнат да стигнете до следващото ниво или до дома.

Това е чантата ви за работа/училище. Изберете компактни, леки неща. По едно от всяка точка. Не искате всеки ден да мъкнете огромна торба или раница, нали?
Но, отново повтарям, каквото на вас ви е най-удобно и ви върши работа.


3.    НИВО ТРИ: ГОЛЯМА ТОРБА ИЛИ ТУРИСТИЧЕСКА РАНИЦА.

Много хора наричат това тридневен комплект. Това е погрешно название. 72 часа е добра цел за повечето хора, но на това ниво, вие трябва да знаете и имате достатъчно, за да оцелеете с този комплект за неопределено време.
3.1.    Нож / Инструменти
3.1.1.    Качествен фиксиран нож. Можете да е същия от второ ниво/или съвсем друг модел. Зависи от вас. Но по-добре два, отколкото нито един.
3.1.2.    Точило/брус.
3.1.3.    Малка качествена сгъваема лопата/комбо инструмент.
3.1.4.     Добра брадвичка/томахавка.
3.1.5.    Малко мачете. Ако втория ви нож е много голям нямате нужда от такова.
3.1.6.    Някакъв джобен трион. Нещо по-ваш вкус.
3.1.7.    Инструменти за измъкване/влизане с взлом. Лост, резач за болтове и т.н.
3.1.8.    Комплект инструменти. Зависи от мястото и околната среда. Минимум достатъчно инструменти за ремонт на колата или другото оборудване.
3.2.    Мобилен телефон / Комуникации
3.2.1.    Сериозен комплект радиостанции.
3.2.2.    Резервни батерии и зарядни за тях.
3.3.    Въжета/крепежни елементи
3.3.1.    Най-малко 30 метра паракорд/алпийско въже. В зависимост от вашата среда и подготовка - хамути и други катерачни аксесоари.
3.3.2.    Тиксо, изолирбанд и други.
3.3.3.    Кабелни връзки-различни р-ри.
3.3.4.    Тел – медна и стоманена.
3.3.5.    Карабинери - разни размери.
3.4.    Огън
3.4.1.    Евтини запалки. Огниво и прахан, огнеупорен кибрит.
3.4.2.    Туристически котлон. Малък, лек, преносим. Обърнете внимание на вида на горивото/бутилката.
3.4.3.    Ако сте ентусиаст – джобно „кюмбе“ или друга самоделка.
3.5.    Огнестрелно оръжие. Това зависи от вида на ситуация в която се намирате. Ако имате ловна пушка или друго дългоцевно оръжие - тук му е мястото. Звукът от зареждане на пушка помпа е звук, който ще възпре повечето хора, без дори и един изстрел. Допълнителни боеприпаси.
3.6.    Първа помощ - Аптечка за напреднали. Има готови на пазара или направете ваша собствена.
3.6.1.    Кръвоспиращи, Ножици, Болкоуспокояващи и т.н.
3.6.2.    Запас за една седмица от всичките ви лекарства отпускани с рецепта/за хронични заболявания.
3.6.3.    Запас от антибиотици и болкоуспокояващи без рецепта.
3.6.4.    Познаване на природните и билкови лекарства. Тук е идеалното място, където знания могат да ви помогнат много по-дълго от вашите запаси.
3.7.    Храна
3.7.1.     Лиофилизирани ястия или военни порциони. Ако имате пари – ОК, иначе консерви с месо, риба, и т.н.
3.7.2.    Канче и лъжица - неръждаеми или  Някакъв комплект за готвене. Тук е мястото, където може да се наложи да си набавяте/приготвяте своя собствена храна.
3.7.3.    Кафе - разтворимо, чай
3.7.4.    Риболовен комплект. Корда, куки, и изкуствена стръв. Рибарска мрежа/капани Ако сте рибар.
3.7.5.    Примки и ловни капани. Ако сте ловец и знаете какво правите.

3.7.6.    Добро познаване на дивите плодове във вашия район или резервно убежище.
3.8.    Осветление
3.8.1.    Допълнителен челник.
3.8.2.    Допълнителни батерии. Вие преценете какво друго да добавите/носите.
3.9.    Подслон
3.9.1.    Две смени дрехи. Един за топло време и един за студено време. Отново в зависимост от вашата среда/сезон/планове.
3.9.2.    Най-малко 3 чифта бельо и 6 чифт чорапи. Вземете и сапун за пране.
3.9.3.    Платнище/малка палатка.
3.9.4.    Качествен спален чувал.
3.9.5.    Неопренова постелка.
Вижте какво отговаря на вашите нужди и бюджет.
3.10.    Вода
3.10.1.    Термос/Бутилка за вода от неръждаема стомана.
3.10.2.    Таблетки за хим. обработка на водата/ Воден филтър/ Йод/белина.
3.10.3.    Кафе филтри за прецеждане.
3.10.4.    Сгъваем съд за вода.

4.    НИВО ЧЕТИРИ: ГОТОВНОСТ ЗА ДЪЛГОТРАЙНА ЕВАКУАЦИЯ от дома или окопаване в дома за дълго време. 

Има много и огромни източници на информация по отношение на дългосрочната готовност. SurvivalBlog.com е един от добрите, но има и хиляди други.
4.1.    Нож / Инструменти.Всяко острие или инструмент вече е обсъдено някъде в мрежата. Ако ще бягате при дядо и баба на село – не ги мислете много:
4.1.1.    Брадва, триони, лопати, мотики, гребла,плуг, сеялка, и т.н., за засаждане на градина.
4.1.2.    Разнообразие от други ръчни инструменти.
4.1.3.    Автомобили инструменти, дърводелски инструменти и др.
4.1.4.    Шевни машини, игли, конци, модели за дрехи и т.н. Накарайте баба и дядо да ви научат да плетете и шиете поне малко.

Започнете да мислите начини да използвате вашите инструменти и знания за търговия и бартер.

4.2.    Комуникация
4.2.1.    Късовълнова радиостанция и т.н.
4.2.2.    Допълнителни „уоки-токи“ радиостанции.
4.3.    Въжета.Големи количества от всеки вид и размер.
4.4.    Огън/отопление.
4.4.1.    Чугунена печка/Камина/Друго.
4.4.2.    Гориво – според печката/котела.
4.4.3.    Пожарогасител, Кофа-помпа, азбестово одеяло. Моторна помпа с маркуч и пожарен струйник.
Започнете да мислите от сега как ще отоплявате дома си без ТЕЦ/ток през зимата.
Помислете за това как ще готвите. Една бутилка газ може да изкара месец или два, но зависи как готвите. Готвенето на пара е по-бързо.

4.5.    Огнестрелни оръжия.Няма да ги обсъждаме повече. Ако имате - складирайте и много амуниции.
4.6.    Пари/Търговия.
4.6.1.    Пари в брой - дребни банкноти и едри монети.
4.6.2.    Сребърни монети – цената им става за всекидневни сделки.
4.6.3.    Златни монети – цената им е подходяща за големи неща – кола, оръжие, кон, крава, моторна помпа и т.н.
4.6.4.    Складирайте всякакви дълготрайни неща подходящи за бартер. Подправки, Кафе, Чай
4.7.    Първа помощ.Започнете да трупате голям запас от материали за първа помощ. Помислете за всичко, което ще трябва да правите без лекар и зъболекар.
4.7.1.    Комплекти за шев, хирургичен комплект, травма комплект и др.
4.7.2.    Стоматологични консумативи и инструменти.
4.7.3.    Изкарайте курс по първа помощ и научете CPR.
4.7.4.    Ръкавици, маски, защитни очила.
Знанието е ключът в тази ситуация. Има много книги за този тип неща.
4.8.    Храна.Ако сте на село – няма да ви занимавам. Ако не сте или няма как да стигнете до там:
4.8.1.    Започнете със създаването на малък резерв от храни, които ядете редовно, но имат дълъг срок на годност. Започнете със запаси за една седмица, за един месец, за три месеца, за една година.
4.8.2.    Започнете да мислите от сега за съхранението на запасите. Едногодишен запас храна за вашето семейство ще заеме значително място.
4.8.3.    Помислете за домашни животни, ако имате двор. Мислете за пилета, не за щрауси.
4.8.4.    Помислете за различни видове семена – ВЗЕМЕТЕ ГИ ОТ СЕЛО! Избягвайте купените хибриди!
4.8.5.    Разширяване на количеството на нещата, които имате от предните три степени.
4.8.6.    Увеличаване броя на въдици, капани и примки, които имате.
4.8.7.    Мултивитамини с минерали – голям запас. Туршии, кисело зеле.
4.8.8.    Сол, захар, подправки.
Има огромно количество информация по този въпрос. Всичко това е постижимо, при всякакъв доход. Започнете с малко/евтино и си трупайте редовно до по-големите количества.
Никога не хвърляйте наведнъж много пари за запаси, които няма да използвате
или не знаете или умеете все още да ползвате.
4.9.    Осветление.
4.9.1.    Изберете подходящи за вас фенери, гориво, фитили и т.н.
4.9.2.    Купете свещи и помислете за правене на свещи.
4.9.3.    Помислете за слънчеви панели, акумулатори и 12V LCD осветление за Вашия дом или място за подслон.
4.10.    Подслон.
4.10.1.     Направете всички онези дребни ремонти във вашия дом, които все отлагате. Говоря за спукани тръби, течащи кранове, счупени прозорци, врати, покриви и т.н.
Всичко, което може да бъде направено днес доста бързо и лесно, може да бъде невъзможно утре.
4.10.2.    Помислете за метален покрив, ако нямате вече такъв.
4.10.3.    Това е времето да се помисли за резервно място за евакуация.
В по-отдалечен, провинциален район. Мислете за това като за инвестиция. Тя може да се използва днес като място за почивка. Използвайте я по-късно като място за пенсиониране/продажба.

Избягвайте локации близо до стратегически цели – военни бази, ел.централи, летища, язовири, международни пътища, находища на стратегически суровини и т.н.

4.11.    Вода
4.11.1.    Направете Кладенец/сонда
4.11.2.    Намерете добра ръчна помпа/моторна помпа.
4.11.3.    Бойлер на дърва и въглища.
4.11.4.    Направете септична яма далеч от кладенеца. Направете кладенеца далеч от клозета, свинарника или обора на съседа.
4.11.5.    Започнете съхраняване на вода. Мислете за вода не само за пиене, но и за готвене и почистване.
4.11.6.    Помислете и за пречистване на вода в голям мащаб – хлорна вар, бидон.
4.12.    Други.Седнете и направете списък на нормални, ежедневни неща, които ви правят щастливи, неща за вашата къща, за почистване, измиване, лични неща, развлечения и т.н.
4.12.1.    Тоалетни принадлежности: сапун, шампоан, паста за зъби, тоалетна хартия, самобръсначки, крем за бръснене, превръзки, памперси, конец за зъби и т.н.
4.12.2.    Почистване – белина, сода каустик, дезинфектанти, прах за пране и т.н.
4.12.3.    Забавления за семейството - карти, игри, пъзели, книги и т.н.
4.13.    Голям склад за гориво: за готвене, отопление, за автомобила, за бензиновата помпа, генератора и резачката за дърва и т.н.

Това е само повърхностно минаване по чек-листа за запасяване. 
Има много статии и книги посветени на дълготрайното оцеляване/подготвеност. 
Прочетете ги. 

Всичко до тук е за да ви накара да помислите какво можете и знаете,
какво вече си имате за къмпинга, вилата, караваната, къщата на село
и какво сте забравили.

Забравили сте ги просто, защото ги има навсякъде и по всяко време.
Но утре може и да не е така.

1 коментар:

  1. Към списъка бих добавил Ибупрофен, Засилващи кръвосъсирването медикаменти, преносим газов котлон (има ги в магазини като бриколаж), разрешително от КOC ако имате такова, военна книжка ако имате такава (дори и изтекла), дамските превръзки (дори и за мъжете важи) - страхотни са за повърхностни рани - офлузване, изгаряне, прорезни; кибрит с глава бял фосфор, шапка, канче за изваряване на вода, сизал, бинокъл (или фотоапарат с варио обектив).
    В повечето екстремни ситуации хората напускат домовете си с куфари пълни с неща като "за море" - дрехи, храна, документи и не мислят за допълнителните артикули от които реално зависи оцеляванете им. 4-те истински задължителни са компас, канче за преваряване на вода, фенер, и запалка.

    ОтговорИзтриване