понеделник, 11 януари 2010 г.

Заварчици, въглероден окис и карбоксихемоглобин. Биомониторинг и проблеми с интерпретацията.

Малко след новогодишните празници като лекар по трудова медицина отговорих на няколко въпроса на една наша читателка и с нейно позволение публикувам задочния ни разговор като се постарах да премахна всички лични и фирмени данни.

Става въпрос за заварчици и нивата на карбоксихемоглобин – COHb в кръвта им и мисля, че темата ще е интересна за много от вас.


ВЪПРОС: „Здравейте! Честита Нова Година! Искрени пожелания за здраве, щастие и успехи!

... въпросът ми към Вас.

Току - що получихме резултатите от изследванията на наши работници - заварчици.

Оказа се, че част от тях имат превишени и гранични стойности на карбоксихемоглобин.


Прочетох някои неща в Интернет, но не успях да си изясня как се определят граничните стойности - възраст, пол и т.н., а също и какво трябва да се направи от тук нататък.

... между тези с гранични стойности е и съпругът ми. Той от почти 6 години не е заварчик, но обучава заварчици и прекарва доста време в халето. Освен това е пушач - около кутия и половина на ден.

Ще Ви бъда много благодарна, ако ми дадете някакъв съвет.

Предварително благодаря за отделеното време, за да прочетете това.“


ОТГОВОР:

... Сега направо на вашия въпрос:

Карбоксихемоглобина (СОНb) е стабилен комплекс на СО /въглероден окис/ и хемоглобин.
Въглеродния окис не е точно отрова - просто комплекса му с хемоглобина е около 300 пъти по-стабилен от този на кислорода с хемоглобина.

Т.е. човек се задушава дори във въздуха около него да има нормално ниво на кислород (18-21%).

Лечението е даване на 100% кислород с маска.

Меренето на нивото му в кръвта има смисъл само ако се прави ВЕДНАГА след работа с наличие на СО.
Защото полуживота на комплекса е 5-6 часа. Т.е. на 6-ят час след излизане от средата с високи нива на СО нивото му в кръвта ще спадне на половина.

Намерените гранични и превишени стойности на COHb в кръвта на вашите колеги се дължат най-вероятно на пушенето на повече от кутия цигари дневно.

Дори и "леките" цигари /тези с намалени катрани и никотин/ имат същите /и дори по-високи/ нива на въглероден окис, азотни окиси и серни окиси като останалите цигари. Тоест нивата на карбоксихемоглобин са зависими само от броя цигари дневно - не и от типа им.

Какво може да се направи?

Ами дванадесет часа след последната цигара нивата на карбоксихемоглобин ще са на една четвърт от измереното ниво - така че ..... нищо освен спирането на цигарите няма да помогне.


За самото заваряване - има еднократни маски и маски със сменяеми филтри подходящи за металните аерозоли.
Предупреждение - СО обаче е много малка молекула и не се улавя от никакви стандартни филтри за прах и аерозоли.

Има специални добавъчни филтри и еднократни маски с допълнителен слой СПЕЦИАЛНО за СО.

Това което трябва всъщност да измерите не е нивото на COHb в кръвта, а нивата на СО в дихателната зона на заварчиците при самото заваряване.

"Дихателна зона" визира едно разстояние от 20-30 см около устата на работника, където трябва да се закачи персонален пробовземен апарат, смукател, сонда и т.н.

Като става въпрос за електрозаваряване обаче - пробата трябва да се вземе ПОД МАСКАТА, защото там нивата понякога са доста по-високи от околния въздух.

Ако тези нива са над ПДК за СО - трябва да се вземат мерки.


Организационни (повече почивки), технически (заваряване на открито или в камина с аспирация) или да се осигурят ЛПС (маски с СО филтър, заваръчни маски с подаване на чист въздух/3М имат такава/).

Решението ще зависи от много фактори включително и финансовата страна.


ПРИМЕРНО: Единичната цена на маска е смешна, но годишния бюджет за еднократни маски(тези с СО филтър не са толкова евтини всъщност) може да превиши с пъти един заваръчен шлем с подаване на чист въздух ...

Надявам се да съм ви бил полезен.



ВЪПРОС: „Но пак не успях да разбера защо в бланките с резултати, които ни дадоха, за всеки има записано различно допустимо ниво?

Например - жена на 56г. - ниво на допуск - 6;

мъж на 26г., мъж на40г., мъж на 54г, мъж на 68г. -ниво на допуск - 6;

мъж на 25г, на 63г., на 48г., на 55г. - ниво на допуск 10

мъж на 54г. - двама, единият с ниво на допуск 6, а другият - с 10

....

Изследването беше направено .... в нашата производствена база от лаборатория на ХЕИ /или както се казва сега РИОКОЗ/

....

Пропуснах да кажа, че съм запозната с предпазните маски и шланговете на 3М. Ние сме осигурили на всички заварчици соларни шлемове и повечето са на тази фирма, като шланговете се предлагат допълнително.

.... „


ОТГОВОР: За разминаванията може да има две причини:
- стари и нови бланки /навремето ги поръчваха на цели палети/ - стойностите напечатани на бланката ще зависят от това кога е отпечатана и от кого.
- пробите са пуснати на различни апарати - много от съвременните апарати имат зададени в тях допустими стойности, който зависят и от метода на изследване вграден в апарата.

Шлангове за подаване на чист въздух се препоръчват за затворени пространства, много тежки и продължителни заварки без прекъсване и други подобни, които предполагат натрупване на аерозоли и задушливи газове около заварчика.

Преценете добре - инвестицията не е малка доколкото си спомням каталозите на 3М.


В каталога на автоматичните СО-метри автоматичната аларма се включва при нива 10% COHb в кръвта.

Смята се че това е началото на лека интоксикация и е подходящо ниво за излизане от замърсената зона или за предприемане на други защитни мерки.
Така че най-вероятно в масовата практика 10% е новата пределна стойност.



ВЪПРОС: „Това и аз го видях. Но все пак не обяснява защо на едни и същи бланки, от един и същ лаборант на единия в графата пише едно, а на другия - друго.

Вчера доста рових в Интернет, но никъде не видях гранична стойност 6.

Споменава се навсякъде 10 и следващите - опасни нива - над 24 и т.н. Никъде не пише нищо за значение на възрастта или пола, пък и при нас има хора на еднаква възраст, от един пол,с различни допустими нива.


Мисля, че така се губи смисъла на самото изследване, след като не може да се сравнят показателите спрямо една и съща база!“


ОТГОВОР: Не се залавяйте за посочените в бланките допустими нива на СО в кръвта.
Допустимото ниво за всички възрасти, раси и пол е ЕДНАКВО - 10%.

Тъй като нивата се посочват в относителни единици - % на COHb спрямо количеството
на Hb в единица обем кръв /мл/ те се сравняват спрямо едно референтно ниво и помежду си.

Какво имам предвид - всички измерени стойности около и над 10 процента трябва да се изяснят, като се измерят отново /за контрола/ и се потърсят причини за измерените нива.

Всички хора с измерен карбоксихемоглобин обаче могат да се сравняват като стойности без оглед на възраст и пол.
- Тези с по-високи нива трябва да имат повече проблеми.
- От хората с еднакви стойности тези със сърдечни и съдови проблеми са в по-висок риск.
- Жените в детеродна възраст - са застрашени от проблеми със зачеването и износването на плода.

Трябва да се разгледат досиетата и медицинската история на всеки и да се направи един точен анализ на състоянието им и риска за здравето - като краткосрочно така и за близкото бъдеще, ако останалите условия не се променят.


Д-р Сербезов


2 коментара:

  1. zdraveite Dr Serbezov ,
    Ot okolo godina rabotq kato zavarchik na CO mashina, zavaruchniq proces pri nas e na zakrito mqsto i moga da kaja smelo che aspiraciq lipsva napulno. v zavisimost ot poruchkite se sluchva da zavarqm nonstop po 6-7 chasa dnevno. V posledno vreme zapochnah da chustvam bolki v zadnata chast na glavata ( tilnata chast) kum kraq na rabotniq den, Vecher kato se pribiram si merq kruvnoto i se sluchva da e okolo 145- 88 , 150 - 90 . az sam na 33 godini i nikoga do sega ne mi se e sluchvalo tolkova chesto da vdigam takova kruvno. iskah da vi popitam dali e vuzmojno tova da e v sledstvie na rabotata mi ?

    ОтговорИзтриване
  2. При вас проблема най-вероятно се дължи на натрупване на СО2 - въглероден двуокис от апарата в помещението.

    Проветрявайте - ако можете, заварявайте прав - СО2 е тежък и се трупа до пода, намалете потока на СО2 колкото може без да развалите заварката.

    ОтговорИзтриване