понеделник, 3 август 2009 г.

Старите сгради

Всеки от нас се е сблъсквал с работата и живота в по-стара сграда. Много от клиентите ни като служба по трудова медицина имат офиси в подобни сгради.
Под горното не визирам панелните блокове от близкото минало, а онези масивни сгради от началото на миналия век имитирани с някои подобрения до 70-те години.

Масивни тухлени постройки, с максимум 4-5 етажа, без асансьор, високи тавани и врати, тесни и високи прозорци, странно разпределение на пространството и всички стени са носещи.

Други отличителни черти са - всяка стая има комин, а до него минават още 3-4 комина от другите етажи, ел. инсталацията е слаба, без 3 проводник и има 3-4 "бушона" за площ от 100-120 кв.м. , ВиК инсталацията е почти изгнила и до последните етажи вода трудно се качва.
Поради не изолираните метални тръби на топлата вода, такава потича след солидно източване - времето да се затоплят дебелите тухлени стени не е малко.

Какви са плюсовете и минусите на работата в подобна сграда?

Някой от минусите вече ги споменахме, но не сме казали нищо за положителните черти на подобни сгради.

Един от най-ценените плюсове е цената на наема в подобна сграда - дори в София където, цената на кв.м. площ в нова офис сграда се срина главоломно поради безумното строителство, старите сгради предлагат една от най-ниските цени за кв.м. площ.

Следващият плюс е местонахождението на тези сгради, те почти без изключение са в централната част на градовете.

Повечето са с централно парно и топла вода - това може да е както плюс така и минус.

Поради малкото апартаменти в една такава сграда дори всички да са заети от други фирми на табелките на входа ще има само десетина имена - а не стотици, като в някой бизнес център.

Високите тавани дават достатъчно въздух и пространство - дори да не проветряваме толкова често през зимата.

Високите прозорци пропускат повече слънчева светлина и топлина през зимата и малко през лятото.

Голямата площ на стаите позволява по-свободно разпределение на мебелировката и работните места.

Дебелите стени изолират страничния шум, а ако дограмата е поддържана, двойните прозорци изолират шума не по-зле от ПВЦ или алуминиеви такива.

Качването и слизането до по-високите етажи си е добър фитнес - особено като се сметне, че височината на 5 етажна такава сграда е равна на 7 етажна нова.

За всеки за който горното покрива повечето изисквания работата в стара сграда е добър избор.

Как можем да се справим с основните минуси?

Санирането на цялата сграда е най-евтиното решение, но за съжаление рядко се случва.

Подмяната само на ВиК инсталацията и ел.инсталацията се следващите решения.

Поставянето на външна ел. инсталация, без демонтиране на старата е компромисно решение, но ще ни даде необходимото за нашата офис техника.

Много от наличните решения на проблемите са приложими само на определени места, но в следващите публикации ще ги коментираме заедно с Вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар