четвъртък, 30 юли 2009 г.

Затлъстяването - проблем номер едно.

В САЩ видимите загуби свързани със затлъстяването на населението достигнаха 147 МИЛИАРДА долара.

10% от всички медицински разходи в страната са свързани със затлъстяването.

Всеки трети американец е с индекс на телесна маса (BMI) над 30. Това е много.
Няма данни за ИТМ на останалите двама американци, но не вярвам да са в нормата.

Проблема с Европа и в частност с България е, че настигаме Американците с бясно темпо.

Докато САЩ обаче имат излишни пари, то България не може да си позволи нещо подобно.

Кога ще сменим безсмислените кампании с ясна, праволинейна и твърда национална политика по въпроса?

Никакъв компромис с физическото възпитание в училище, задължителен % черни брашна/не боядисани/ в тестените продукти, стриктен контрол на състава на храните, никакъв компромис с лекари и родители неглижиращи затлъстяването преди 20 годишна възраст, програма за жените в менопауза и т.н.

Кога ние като служби по трудова медицина ще успеем да направим нещо ако цялото общество и държава работи срещу нашите усилия?

вторник, 28 юли 2009 г.

Електронните цигари - решение или нов проблем?

Широко известен факт сред колегите занимаващи се с трудова медицина е, че често решенията на едни проблеми водят до съвсем нови такива.

Новината в OH&S от вчера е, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) има пресни данни от продължително проучване на състава и свойствата на "дима" от модерните напоследък електронни цигари.

Широко рекламираните като окончателно решение на проблема с цигарения дим, миризмата и не на последно място опасността от рак на белия дроб и ларингса електронните цигари са на път от решение на един проблем да се превърнат в поредния такъв.

Идеята електронните цигари да доставят "чист" никотин в строго контролирани дози е просто рекламно пожелание.

Сместа съдържа освен никотина и аромати, помощни вещества, консерванти и други и при много от вариантите /особено по-евтините/ и разпадни продукти на всичко посочено по-горе.

Много от тези вещества са също толкова опасни колкото и катраните в обикновените цигари.

Освен това дозите никотин са много по-високи и пристрастяването настъпва по-бързо - липсва и отблъскващия за много начинаещи пушачи ефект на миризмата, пушека и катрана на обикновените цигари.

Агенцията е твърдо решена да наложи строг контрол върху новите продукти за да увеличи безопасността им.

петък, 24 юли 2009 г.

Краен срок за подаване на обобщените анализ в РИОКОЗ

Съгласно чл.11, ал.9 от Наредба 3/25.01.2008 г за условията и реда за осъществяване на дейността на службите по трудова медицина:

"Службите по трудова медицина изготвят и предоставят до 30 юли на съответната година обобщените анализи по ал. 7 за предходната година на работодателя на обслужваното предприятие и на регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, на територията на която се намира обслужваното предприятие."

Напомняме на всички колеги лекари в служба по трудова медицина да не забравят крайния срок.

Да се надяваме, че скоро ще имаме възможност да изпращаме огромния обем информация по електронен път.

И че някои ще я ползва или поне съхранява колкото нас - 50 години...

сряда, 15 юли 2009 г.

Достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Отменя се Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии и на нейно място идва Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за „Проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания“ в сила от 14.07.2009 г. издадена от министерството на регионалното развитие и благоустройството обн. ДВ. бр.54 от 14 юли 2009г.

Добре е всички колеги от службите по трудова медицина и експертите по здраве и безопасност при работа да се запознаят с изискванията на новата наредба за да ги включват при проектите за изграждане и преустройство на различните обекти принадлежащи на клиентите ни.

вторник, 14 юли 2009 г.

Взривоопасни прахове

Взривоопасните прахове са печално известни на всяка служба по трудова медицина и всеки отдел по здраве и безопасност при работа. Когато в едно "обикновено" производство където по принцип "няма нищо запалимо и експлозивно" има наличие на достатъчно прах суспендиран във въздуха опасността вече е налице.

Прах от дърво, захар, брашно, въглища, метали, лекарства, пестициди, гума, пластмаси, бои и текстилни прахове са обичайните заподозрени.

Праха всъщност не избухва като обичайните експлозивни материали. Когато достатъчно като количество прах от частици с достатъчно фин размер е суспендиран във въздуха всеки открит пламък, искра или достатъчно нагрята повърхност дава начало на лавинообразна верижна реакция на запалване и овъгляване на частиците в облака прах.

При този процес се отделя достатъчно топлина и газове за нищожен период от време, което създава взривна вълна способна да разруши оборудване, сгради и да нарани и убие множество хора.

Не всички застрашени разбират напълно опасността. Подценява се както количествата прах във въздуха, така и опасността от неправилно почистване на подовете и повърхностите - например със сгъстен въздух. След достатъчно дълго време без инциденти се неглижира и стандартната пожарна безопасност.

Една добра статия по въпроса има тук.

И няколко добри филмчета:

Една експлозия на забавен кадър:







вторник, 7 юли 2009 г.

Калиакра Рок Фест 2009

Скромните 3 дни почивка, които си взехме в началото на лятото не отидоха напразно. Три дневен билет за Калиакра Рок Фест 2009 прекрасно ги изпълни със съдържание. Стадионът в Каварна бе пълен всяка нощ, времето бе ясно и прохладно, а рока и бирата се лееха от всякъде.

След повече от 6 дни офлайн, обаче откривам, че тотално съм закъснял с новините - цялата мрежа е пълна с мнения, впечатления, коментари, снимки и клипове на по-пристрастени към споделянето от мен ;-)


Въпреки всичко няма да се уплаша и ще кача поне едно две клипчета, които бледо могат да предадат усещането да бъдеш там.


След трите дни спокойно мога да пусна няколко съвета за безопасност при струпване на множество хора на едно място и относно основните рискове на екипа сценични работници... трудова медицина какво да ни правиш ;-)