неделя, 28 юни 2009 г.

Психофизиология на работата с инструменти и машини

Скорошна публикация в няколко агрегатора ме насочи към изследванията на няколко екипа работещи по физиология и психология на труда. Надявам се да заинтересувам колегите от службите по трудова медицина и специалистите по здраве и безопасност при работа.

Независимо от националността им изследователите твърдят приблизително следното:

"При употребата на каквото и да е сечиво, инструмент или машина идва момент, в привикването към него, в който мозъкът на човек /обикновено подсъзнателно/ започва да го възприема като естествено продължение на собственото тяло."

Малко е засукано, но изводите от горното твърдение не закъсняват:
- след привикване към даден инструмент на човек му трябва време да свикне с друг освен ако размерите на новия инструмент не са еднакви или поне приблизително еднакви с тези на стария.

- след привикване с инструмент човек мисли по начина "трябва да срежа тук...", а преди привикването "трябва да срежа тук с този нож..."

- след работа с какъвто и да е инструмент минава време през което човек се чувства с "по-къси" ръце - инструмента вече го няма, но усещането още не е изчезнало.

- ползването на големи и мощни машини променя психиката на много хора в посока - "аз съм голям, бърз и як" което обяснява и агресията по пътищата.

- колкото по-рано в живота на човека започне привикването към даден инструмент, толкова по-пълно е сливането и по-прецизна става работата.

- колкото по-дълго се работи с даден инструмент, толкова по-пълно е сливането и по-прецизна става работата.

- тъй като инструментите се чувстват като продължение на собственото тяло, хората с лоша координация и прецизност не мога да постигнат прецизност дори и с най-добрите инструменти.

Предполагам, че трябва да се замислим за всички онези безсмислени промени на оборудването, които не водят до подобрение на качеството, дори когато на тях работя най-добрите ни работници.

сряда, 24 юни 2009 г.

Opera Unite

Новата функция/добавка към уеб браузъра Опера наречен Opera Unite обещава възможността да споделяме файлове с колеги, приятели и дори непознати - директно от нашия компютър. Без сървър.

Акаунта позволява да направим файловете достъпни напълно, чрез парола или само от нашата локална мрежа.

За да имаме достъп до файловете ни е необходим само браузър - без специална програма.

Доколко методът е сигурен и няма да отвори още една задна врата в защитата на компютъра ви само бъдещето ще покаже.

Нова наредба за асансьорните уредби

НАРЕДБА № 2 ОТ 8 ЮНИ 2009 Г. ЗА ИЗБОР И ПРОЕКТИРАНЕ НА АСАНСЬОРНИ УРЕДБИ В ЖИЛИЩНИ И ОБЩЕСТВЕНООБСЛУЖВАЩИ СГРАДИ - Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Обн. ДВ. бр.46 от 19 Юни 2009г.

Наредбата не се отнася за товарни асансьори, но засяга всички пътническо - товарни асансьори в сгради до 20 етажа.

За всички колеги специалисти по Безопасност и здраве при работа и Служби по трудова медицина старата наредба е отменена, но проектите започнати по време на нейното действие остават валидни.



неделя, 21 юни 2009 г.

Агенцията по вписванията - непозната територия за бюрократите

В Блогосфера срещнах тази статия.

Надявам се че това няма да е единственият успех срещу некадърните и мързеливи бюрократи.
Агенцията по вписванията беше създадена за да може всеки да провери данните на своите клиенти, подизпълнители, контрагенти и т.н. Бързо и лесно. Онлайн.

Да ама не! Много хора в администрацията държавна и частна искат да им се правят метани - всичко на хартия и да е повече хартията, и ако може с нотариални заверки, и с мокър печат ....

Всяка служба по трудова медицина е тичала да вади "актуално" състояние в последния момент защото валидността му е само 30 дни.

За какво се регистрирахме в Агенцията по вписвания? За да пълним хазната?

Или някоя партийна каса?

сряда, 17 юни 2009 г.

Промени в наредбата за товарните подемници

В бр. 45 от 16.06.2009 има две промени в НАРЕДБА ЗА УСТРОЙСТВОТО, БЕЗОПАСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИЯ НАДЗОР НА СТРОИТЕЛНИ ТОВАРО-ПЪТНИЧЕСКИ ПОДЕМНИЦИ И ТОВАРНИ ПЛАТФОРМЕНИ АСАНСЬОРИ
В сила от 25.09.2002 г. Приета с ПМС № 179 от 09.08.2002 г. Обн. ДВ. бр.81 от 23 Август 2002г., изм. ДВ. бр.115 от 10 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.114 от 30 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.40 от 16 Май 2006г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.45 от 16 Юни 2009г.

Промяна има в чл.146, ал.3, т.4 - (3) Регистрирането се извършва по писмено искане на собственика или ползвателя на подемника или платформения асансьор, придружено с ревизионна книга и два екземпляра от:.... 4. (изм. - ДВ, бр. 45 от 2009 г.) документа от държавните органи за пожарна безопасност и спасяване, когато подемникът или платформеният асансьор ще работи в пожароопасна среда, за съответствието на съоръжението с противопожарните изисквания;

Промяна има и в чл.150,ал.3 - След всеки технически преглед органът по чл. 139, т. 2 поставя върху съоръжението близо до табелката на производителя стикер, върху който е записан регистрационният номер на органа, извършил техническия преглед, датата на извършване на прегледа и годината, през която трябва да се извърши следващият периодичен преглед. Стикерът трябва да е здраво закрепен, а обозначенията върху него трябва да са ясни, четливи и незаличими.


За всички имащи подобни съоръжения - побързайте.

понеделник, 15 юни 2009 г.

Linux и Open Source софтуера в службата по трудова медицина

Разбирам недоверието, страха и отрицанието на колегите си в службите по трудова медицина пред всичко "ново" и различно от Уиндоус в офиса.

Имам инсталирано Ubuntu на лаптопа и съм му сложил тапет на Уиндоус 7... хардлайнерите на двата отбора сигурно вече се събраха за да ме линчуват дружно.

Какъв е ефекта? Всички не дотам познаващи "новия" Уиндоус 7 си мислят, че работят на него когато седнат на моя компютър. Ползват познатите програми, чатят, говорят по Скайп-а, свалят разни неща с торент програма, слушат музика, гледат филми, играят Солитар, Минички и други офис-зарибявки и т.н.

Дори не забелязват, че са с "друга" операционна система.

Сякаш Уиндоус7 не е друга операционна система в сравнение с ХР... и сякаш и тя няма нужда от изучаване.

Хубавата новина е че Убунту и неговите роднини вече са годни за пълноценна офис работа.
Имаш ОупънОфис 3.0, работа с pdf файлове, сканиране, презентации, OCR - софтуер /Abbyy 7.0 работи под Wine без проблем/ и всичко това на цена $ 000,00.

Както се казва направо за без пари;-)

Друг факт - не ти трябва защитна стена, антивирусна програма и антиспайуер.

Разходите за софтуер отиват в миналото.

Ако искате статистически софтуер - PSPP/SPSS има повече функции отколкото изобщо ще ви потрябват някога

И ако конкуренцията ви прати НСБОП - можете да ги съдите до дупка, просто защото няма да намерят нищо на вашите комютри, което да е на Уиндоус и неговите приятелчета.

Ако сте свикнали с определена програма на Уиндоус и се чудите какво ще правите ако тя не работи под линукс - вижте тези алтернативи.

петък, 12 юни 2009 г.

Инсталация на електронен подпис под Linux

Известно време се борих да подкарам един иначе добър електронен подпис под Убунту /UBUNTU/.
Убунту е една доста лесна за употреба разновидност на Линукс и от доста време съм с нея както на домашния компютър така и на служебния лаптоп.

За всички които имат електронен подпис на БанкСервиз и се чудят дали ще работи под Линукс - имам едно съобщение - ще работи.

Проблемът идва от там, че ако го инсталирате сами или дори с помощ от Хелпдеск-а на БанкСервиз има прекалено много неща - библиотеки, драйвери и сертификати за инсталиране. Броят им е почти еднакъв независимо дали ще ползвате Windows, Linux, Internet Explorer или Mozilla Firefox.

Има разбира се инструкция в pdf формат, която е максимално подробна, но понякога недостатъчно изчерпателна. Инструкциите можете да изтеглите от тук.

Проблемът при мен бе, че следвах инструкциите дословно и съответно не можех да инсталирам четеца.

В инструкцията за инсталация пише да се инсталира PCSC Lite - което е елементарно от Синаптик на Убунту. Проблемът идва от там, че инсталирах само - pcscd.

По принцип този пакет се инсталира в комплект с няколко библиотеки - libpcsc.

Да де, но се оказва, че по подразбиране се инсталира само едната....

Просто трябва ръчно да инсталирате всички библиотеки започващи с libpcsc...

От там насетне няма да имате проблем с изпълненеието на останалата част от ръководството.

Благодарности на г-н Владимир Методиев от БанкСервиз, който се бори заедно с мен с горния проблем.

сряда, 10 юни 2009 г.

Рискове в селското стопанство през летния сезон

По повод на предишната публикация, която в пълна сила се отнася и за селскостопанските работници, искам да разширя темата в посока опасности в селското стопанство през летния сезон.

Лятото е най-натоварения сезон в селското стопанство. Свързан е както с обработка на земята, така и с косене, прибиране на реколта, напояване, поддръжка, почистване и дезинфекция на складове, транспорт, работа с препарати и торове и т.н.

Едновременно с тежкия физически труд имаме и много високи температури - дневни и средно за денонощието.

Поради сравнително стария машинен парк - повечето машини не са климатизирани и обикновено се работи с отворени врати.

Поради социално-икономически и други причини известни на всички употребата на алкохол преди, по време на и след работа е по-скоро практика отколкото изключение.

Високите температури в комбинация с тежкия труд, дългите часове работа и алкохола са предпоставка за сърдечно-съдови инциденти, понякога с фатален край, но най-вече за "топлинен удар" и сродните му състояния.

Тъй като единствената достъпна първа долекарска помощ е свързана с охлаждане на тялото и главата, при по-леките състояния пострадалите сами си помагат пиеки много течности, заливайки се с вода, потапяне в близки водоеми, почивка на сянка и т.н.

Проблем са тежките състояния, утежнени от преумората особено когато наблизо няма хора, които да забележат инцидента, странното поведение на пострадалия или неговата машина.

Един факт пренебрегван напоследък е нуждата от постоянна или периодична радио или друга подходяща връзка с някой близък, или за по-големите стопанства с колега или диспечер.

Не винаги е възможно, а често не е и икономически оправдано изпращането на двама или повече работници там където е достатъчен и само един.

За всички пострадали от топлинен удар или сродно състояние може да се наложи извършване на изкуствено дишане и сърдечен масаж* и транспортиране до по-голямо лечебно заведение за оказване на разширена и квалифицирана помощ.

*"изкуствено дишане и сърдечен масаж" - КПР, CPR, ABC - реанимация и много други определения визират едни и същи прийоми за поддържане на оксидация на кръвта и циркулация на пострадали в безсъзнание и с липсващо дишане и сърдечна дейност. Ползваното в текста определение не е технически коректно, но е разбираемо и общоприето определение на гореспоменатите прийоми. Бел.авт.

понеделник, 8 юни 2009 г.

Опасности при работа в отдалечени или изолирани места.

С покачването на среднодневните температури няколко опасности за работещите на открито отново стават актуални - отровните змии и кърлежите.

При постоянно високите денонощни температури змиите са постоянно активни, а поради сушата храната им не е особено обилна и затова са постоянно в движение.

Препоръчва се ползването на вискоки обувки или ботуши, внимание при движение по пътеки или през пресечена месност, избиране на маршрути с постоянен поток от хора и задължително наличие на мобилна или друга надеждна връзка с близък опорен пункт.

При ухапване - минимум движение, ако е възможно и много бърз транспорт до болница.

Всяко рязане на раната, пристагане на крака или изсмукване на отровата е ПРОТИВОПОКАЗАНО.

Относно кърлежите - при работа, преминаване или лагеруване на места където има множество домашни животни внимание, ползване на репеленти и ежедневна проверка на тялото.

Проверката да включва - подмишниците, слабините, пъпа, косата и всички телесни гънки.

При откриване на забит кърлеж - ваденетео да става от специалист или поне да се спазват няколко правила:
- НЕ ГО МАЖЕТЕ С НИЩО;
- НЕ ГО МАЧКАЙТЕ;
- ХВАНЕТЕ ГО С ПИНСЕТА ТОЧНО ДО КОЖАТА;
- ИЗВАДЕТЕ ГО С ЕДНО РЯЗКО ДВИЖЕНИЕ;

Мястото на което се е забил се дезинфекцира с йодна тинктура или спирт.

Задължително е консултация с инфекционист и наблюдение за поне 3 /три/ седмици.

сряда, 3 юни 2009 г.

Удовлетворението от работата намалява опасността от Бърнаут синдром

Група изследователи (Tait D. Shanafelt, M.D., and colleagues) от клиниката Mayo, Rochester, Minn.,САЩ са провели изследване на лекари от отделението по вътрешна медицина на клиниката през есента на 2007.

Изследването показва, че лекарите, които прекарват поне 20% от работното си време /т.е. поне един ден седмично/ занимавайки се с работа значима за тях самите - независимо дали е работа с пациенти, научна дейност, обучение на студенти или друго са почти два пъти ПО-МАЛКО застрашени от Бърнаут синдром.

Същите лекари са не по-малко натоварени с работа и затрупани с документация от другите си колеги.

Изследването за пореден път доказва колко е важно работата да ни носи удовлетворение.

Възможно ли е службите по трудова медицина да направят в тази насока?

Бъдещата ни работа ще покаже.

вторник, 2 юни 2009 г.

Компетенция на Лекарите по трудова медицина

Американският колеж по трудова медицина и екология - АСОЕМ публикува новата ревизия за 2008 на набора с умения изисквани от лекарите по трудова медцина в САЩ.

Документът се издава от 1998 година и се ревизира редовно от огромен комитет от признати специалисти от множество специалности.

Документът включва списъци и обяснения към тях визиращи:
А. Набора умения за всяка от 10 основни компетенции.
Б. Допълнителни умения за лекарите по трудова медицина.
В. Основни умения присъщи на всеки лекар.

Десетте основни компетенции са както следва:
1. Клинични умения.
2. Законодателство.
3. Здраве и околна среда.
4. Преценка на трудоспособност и интеграция на инвалиди.
5. Токсикология
6. Разпознаване, оценка и контрол на риска.
7. Подготовка за бедствия и аварии. Спешна медицина.
8. Здраве и продуктивност.
9. Обществено здраве, здравен мониторинг и превенция на заболяванията.
10. Управление и администрация на програми и проекти по трудова медицина.


Целия документ е достъпен за свободно изтегляне от тук.

ИНСТРУКЦИЯ № 6 ОТ 11 МАЙ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ОБУЧЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ

Издадена от Министерството на извънредните ситуации и обнародвана в ДВ бр.39 от 26 Май 2009г.
Най-добре я прочетете сами и обърнете внимание на приложенията към нея.
Интересно четиво.